Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Towarzystwo Promocji Ryb i Lokalna Grupa Rybacka

Z karpiem po kraju

Karp to ryba, która gości na polskich stołach w najpiękniejszy wieczór roku – Wigilię. Zgodnie z tradycją łuski karpia, schowane do portfela, zapewniają dobrobyt i pomyślność na cały przyszły rok. Dietetycy polecają ryby jako cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu. Ze względu na niską zawartość cholesterolu mięso ryb jest dużo zdrowsze od mięsa czerwonego. Dieta, w której wołowinę i wieprzowinę zastępują ryby, sprzyja zachowaniu zdrowia, zmniejsza ryzyko zawałów i udarów mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Najzdrowszą najsmaczniejszą z ryb jest karp. Szkoda, że jemy go tylko w Wigilię.
,,Pan Karp” to wprowadzona w 2005 roku inicjatywa największych polskich hodowców, którzy chcą przekonać Polaków, że warto jeść karpia nie tylko od święta. To znak symbolizujący dążenie wszystkich związanych z hodowlą karpi w Polsce do zjednoczonego działania na rzecz promocji tej szlachetnej ryby. Ryby będącej sercem polskiej tradycji kulinarnej.
 

Towarzystwo Promocji Ryb i Lokalna Grupa Rybacka „Świętokrzyski Karp” zapraszają na degustację ryb związaną z projektem pn.„Karpiowóz – Innowacyjna promocja obszaru LGR Świętokrzyski Karp”
Czym jeździ Pan Karp? Oczywiście… Karpiowozem!
Spotkaj się z nim w wybranych miastach Polski.
Sprawdź, jak karp smakuje na ciepło i zimno, czy ma poczucie humoru i jakie konkursy przygotował dla dużych i małych.
W programie: degustacja potraw z ryb słodkowodnych, spotkanie ze znanymi gośćmi w świecie rybactwa, restauratorami i nie tylko, ciekawe konkursy dla dzieci i dorosłych, drobne upominki.
Wieści z trasy „Karpiowozu” stale aktualizowane na stronach facebooka:
https://www.facebook.com/wesolykarpiowoz?pnref=story
Wilhelm Karud
Foto moje:
– 065 – Nasza „ryba nad rybami”
– 087 – Karpia można przyrządzić na dziesiątki sposobów

Harmonogram spotkań poniżej:

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron