Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

V edycja konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Zapraszamy do udziału w jubileuszowym V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca 2013 roku Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

  • propagowanie polskiej sztuki kulinarnej,
  • łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
  • promowanie producentów polskiej żywności”

Zwycięzca Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzyma nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2013.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się w dniu 15 czerwca 2013 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Rozgrywany będzie w dwóch kategoriach:
– KUCHARZE PROFESJONALNI
– UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

Przedmiotem Konkursu jest :
Przekąska zimna lub gorąca:
– Okoń (filet ze skórą)
– Ser „Mlekdamer” (typu szwajcarskiego) – Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK
– Rabarbar ogrodowy świeży
– Dowolne świeże zioła
Danie główne:
– Schab (bez kości)
– Seler zwyczajny świeży
– Ogórek małosolny
– Chrzan pospolity (korzeń)

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 30 kwietnia 2013 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursie zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 20 maja 2013 roku.

Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu podane zostaną do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy Herbata”.
Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”, gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie danie.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy

Sponsorem Głównym Konkursu jest POLMLEK
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron