Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

V edycja konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Zapraszamy do udziału w jubileuszowym V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca 2013 roku Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

  • propagowanie polskiej sztuki kulinarnej,
  • łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
  • promowanie producentów polskiej żywności”

Zwycięzca Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzyma nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2013.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się w dniu 15 czerwca 2013 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Rozgrywany będzie w dwóch kategoriach:
– KUCHARZE PROFESJONALNI
– UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

Przedmiotem Konkursu jest :
Przekąska zimna lub gorąca:
– Okoń (filet ze skórą)
– Ser „Mlekdamer” (typu szwajcarskiego) – Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK
– Rabarbar ogrodowy świeży
– Dowolne świeże zioła
Danie główne:
– Schab (bez kości)
– Seler zwyczajny świeży
– Ogórek małosolny
– Chrzan pospolity (korzeń)

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 30 kwietnia 2013 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursie zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 20 maja 2013 roku.

Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu podane zostaną do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy Herbata”.
Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”, gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie danie.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy

Sponsorem Głównym Konkursu jest POLMLEK
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron