Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

V edycja konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Zapraszamy do udziału w jubileuszowym V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca 2013 roku Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

  • propagowanie polskiej sztuki kulinarnej,
  • łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
  • promowanie producentów polskiej żywności”

Zwycięzca Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzyma nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2013.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się w dniu 15 czerwca 2013 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Rozgrywany będzie w dwóch kategoriach:
– KUCHARZE PROFESJONALNI
– UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

Przedmiotem Konkursu jest :
Przekąska zimna lub gorąca:
– Okoń (filet ze skórą)
– Ser „Mlekdamer” (typu szwajcarskiego) – Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK
– Rabarbar ogrodowy świeży
– Dowolne świeże zioła
Danie główne:
– Schab (bez kości)
– Seler zwyczajny świeży
– Ogórek małosolny
– Chrzan pospolity (korzeń)

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 30 kwietnia 2013 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursie zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 20 maja 2013 roku.

Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu podane zostaną do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy Herbata”.
Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”, gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie danie.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy

Sponsorem Głównym Konkursu jest POLMLEK
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron