Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VII Konkurs Polskich Win

Konkurs win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają wszystkie polskie winnice do udziału w VII Konkursie Polskich Win, który odbędzie się 6 – 7 sierpnia w winnicy Dwie Granice. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 22 lipca.

Konkurs Polskich Win to największy i najbardziej prestiżowy tego typu konkurs winiarski w naszym kraju, który odbywa się nieprzerwanie od 2014 roku. Każda kolejna edycja cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Winiarze z całe Polski cenią ten Konkurs za dbałość organizatorów o dochowanie wszelkich zasad bezstronności i profesjonalizmu oraz za wyjątkowe jury, w skład którego wchodzą wyłącznie sommelierzy z niekwestionowanym doświadczeniem.

Przyznawane w Konkursie Polskich Win medale są nie tylko wyróżnieniem i dowodem uznania dla twórców wina, ale przede wszystkim gwarancją jakości oraz pewną rekomendacją dla konsumentów i branży winiarskiej. Wina oceniane będą w ciemno w sześciu kategoriach: polskie wina białe, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne. Oceny, tak jak w poprzednich edycjach Konkursu, dokonywać będzie Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

W Jury VII Konkursu Polskich Win zasiądą:

Tomasz Kolecki – Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 – 2010, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Piotr Kamecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów z 1998 r., finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 r. w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów w 2000 r. w Montrealu.

Grzegorz Jach – absolwent The Polish Open University w Warszawie z dyplomem MBA. Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i juror ogólnopolskich konkursów winiarskich.

Szymon Milonas – Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, certyfikowany nauczyciel kursów winiarskich WSET. Sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów i konkursów winiarskich.

Piotr Pietras – Master Sommelier i współwłaściciel projektu importerskiego TERROIRyści. Mistrz Polski Sommelierów 2015 i 2016, Wicemistrz Europy Sommelierów 2017, Najlepszy Młody Sommelier Świata 2017 czy 6-ty Sommelier Świata 2019. Sędza na międzynarodowych konkursach winiarskich: Decanter World Wine Awards i International Wine & Spirit Competiton oraz wykładowca w Court of Master Sommeliers.

Ewa Relidzyńska – założycielka projektu Lady Sommelier. Absolwentka szkoły Wine and Spirit Education Trust. Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jurorka konkursu Wino na Medal i współprowadząca pierwszego sommelierskiego Pucharu Mistrzów Online. 

Karolina Nowosadzka – Wicemistrzyni Polski młodych sommelierów 2019.

Wojciech Dubis –  szef gastronomii i head sommelier Hotelu Shuum**** w Kołobrzegu.  Z winem związany od ponad 18 lat. Pasjonat jakości zarówno w serwisie, jak i w kuchni.

Maciej Łyko – Mistrz Polski Sommelierów 2019. Absolwent Advanced Court of Master Sommeliers i Advanced Wine Spirits Education Trust. Head sommelier w warszawskiej restauracji Forty.

Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018, Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2017, Prix du Sommelier 2018 – AIG, ASI Sommelier Diploma 2017, Reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy i Afryki Sommelierów 2020 na Cyprze.

Organizatorzy chcą, żeby Konkurs Polskich Win nie ograniczał się tylko do samej oceny win, pragną promować najlepsze polskie etykiety, pokazując ich jakość i różnorodność; przekonywać restauracje i sklepy, że nasze rodzime winnice mają sporo do zaoferowania; zachęcać konsumentów do próbowania polskich win. Dlatego właśnie powstała strona Konkursu na Facebooku https://www.facebook.com/konkurspolskichwin

zachęcamy do jej polubienia oraz udostępniania pojawiających się tam treści.

Wszystkie informacje na temat Konkursu oraz Regulamin i Karta zgłoszeniowa dostępne są na stronach organizatora:

http://winiarzejaslo.pl oraz http://www.dniwina.pl/

Partnerem Konkursu jest Miasto Jasło oraz Winnica Dwie Granice.

Patronat medialny: Czas Wina, EnoPortal.pl, Food Service, Portal Ouichef.pl, Przegląd Gastronomiczny, Winnicomania.

Sponsorem wody na Konkurs jest Domowy Niezbędnik.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron