Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VII Konkurs Polskich Win

Konkurs win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają wszystkie polskie winnice do udziału w VII Konkursie Polskich Win, który odbędzie się 6 – 7 sierpnia w winnicy Dwie Granice. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 22 lipca.

Konkurs Polskich Win to największy i najbardziej prestiżowy tego typu konkurs winiarski w naszym kraju, który odbywa się nieprzerwanie od 2014 roku. Każda kolejna edycja cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Winiarze z całe Polski cenią ten Konkurs za dbałość organizatorów o dochowanie wszelkich zasad bezstronności i profesjonalizmu oraz za wyjątkowe jury, w skład którego wchodzą wyłącznie sommelierzy z niekwestionowanym doświadczeniem.

Przyznawane w Konkursie Polskich Win medale są nie tylko wyróżnieniem i dowodem uznania dla twórców wina, ale przede wszystkim gwarancją jakości oraz pewną rekomendacją dla konsumentów i branży winiarskiej. Wina oceniane będą w ciemno w sześciu kategoriach: polskie wina białe, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne. Oceny, tak jak w poprzednich edycjach Konkursu, dokonywać będzie Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

W Jury VII Konkursu Polskich Win zasiądą:

Tomasz Kolecki – Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 – 2010, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Piotr Kamecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów z 1998 r., finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 r. w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów w 2000 r. w Montrealu.

Grzegorz Jach – absolwent The Polish Open University w Warszawie z dyplomem MBA. Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i juror ogólnopolskich konkursów winiarskich.

Szymon Milonas – Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, certyfikowany nauczyciel kursów winiarskich WSET. Sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów i konkursów winiarskich.

Piotr Pietras – Master Sommelier i współwłaściciel projektu importerskiego TERROIRyści. Mistrz Polski Sommelierów 2015 i 2016, Wicemistrz Europy Sommelierów 2017, Najlepszy Młody Sommelier Świata 2017 czy 6-ty Sommelier Świata 2019. Sędza na międzynarodowych konkursach winiarskich: Decanter World Wine Awards i International Wine & Spirit Competiton oraz wykładowca w Court of Master Sommeliers.

Ewa Relidzyńska – założycielka projektu Lady Sommelier. Absolwentka szkoły Wine and Spirit Education Trust. Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jurorka konkursu Wino na Medal i współprowadząca pierwszego sommelierskiego Pucharu Mistrzów Online. 

Karolina Nowosadzka – Wicemistrzyni Polski młodych sommelierów 2019.

Wojciech Dubis –  szef gastronomii i head sommelier Hotelu Shuum**** w Kołobrzegu.  Z winem związany od ponad 18 lat. Pasjonat jakości zarówno w serwisie, jak i w kuchni.

Maciej Łyko – Mistrz Polski Sommelierów 2019. Absolwent Advanced Court of Master Sommeliers i Advanced Wine Spirits Education Trust. Head sommelier w warszawskiej restauracji Forty.

Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018, Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2017, Prix du Sommelier 2018 – AIG, ASI Sommelier Diploma 2017, Reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy i Afryki Sommelierów 2020 na Cyprze.

Organizatorzy chcą, żeby Konkurs Polskich Win nie ograniczał się tylko do samej oceny win, pragną promować najlepsze polskie etykiety, pokazując ich jakość i różnorodność; przekonywać restauracje i sklepy, że nasze rodzime winnice mają sporo do zaoferowania; zachęcać konsumentów do próbowania polskich win. Dlatego właśnie powstała strona Konkursu na Facebooku https://www.facebook.com/konkurspolskichwin

zachęcamy do jej polubienia oraz udostępniania pojawiających się tam treści.

Wszystkie informacje na temat Konkursu oraz Regulamin i Karta zgłoszeniowa dostępne są na stronach organizatora:

http://winiarzejaslo.pl oraz http://www.dniwina.pl/

Partnerem Konkursu jest Miasto Jasło oraz Winnica Dwie Granice.

Patronat medialny: Czas Wina, EnoPortal.pl, Food Service, Portal Ouichef.pl, Przegląd Gastronomiczny, Winnicomania.

Sponsorem wody na Konkurs jest Domowy Niezbędnik.

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 28.06.2022, Sopot Nadchodzi rewolucyjna, turkusowa edycja konferencji MADE FOR Restaurant w Sopocie. Co oznacza hasło „New Generation” dla TOP Restauratorów? – Nadciąga

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron