Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Trzecia gwiazdka Michelin

Przewodnik Michelin

19 czerwca oficjalnie opublikowano zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020″. Po raz pierwszy w historii prestiżową gwiazdkę otrzymała restauracja z Krakowa – Bottiglieria 1881.

Przewodnik Michelin to jedno z bardziej znanych i cenionych źródeł informacji dla osób poszukujących lokali gastronomicznych serwujących najlepsze potrawy. Inspektorzy odwiedzają restauracje anonimowo, a potem poddają drobiazgowej ocenie. Aby dany lokal otrzymał wyróżnienie, musi zapaść wspólna decyzja aż trzech inspektorów.

W wydawanym co rok przewodniku Michelin pt. „Main Cities of Europe” znajdują się opisy lokali oraz rekomendacje dla poszczególnych restauracji. Przyznawane są następujące wyróżnienia:

  • gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
  • sztućce (łyżka i widelec)– za wystrój, jakość obsługi i atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
  • Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.

Jedna gwiazdka Michelin to odpowiednik bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy oznaczają wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.

Do tej pory w Polsce gwiazdki Michelin przyznano tylko restauracjom z Warszawy: Atelier Amaro (2013), w której Szefem Kuchni jest Wojciech Modest Amaro i Senses, gdzie tę rolę pełni Andrea Camastra (2016). W tegorocznej edycji przewodnika (2020) gwiazdki dla powyższych lokali utrzymano, ale pojawił się trzeci laureat – Bottiglieria 1881. To pierwsza w historii restauracja w Krakowie z tak prestiżowym wyróżnieniem.

Na stronie internetowej czytamy, że Bottiglieria 1881 powstała z pasji do wina i sympatii do ludzi. Restaurację, mieszczącą się w XIX wiecznej kamienicy na krakowskim Kazimierzu, otworzył w 2013 roku Robert Gumuliński. To ciekawy koncept, który de facto łączy restaurację z winiarnią. Szefem kuchni jest Przemysław Klima. Lokal znany jest z nowoczesnej, polskiej kuchni, bazującej na świeżych składnikach; jego atutem jest również szeroki wybór win.

To nie koniec dobrych wiadomości dla polskiej branży gastronomicznej. W najnowszej edycji przewodnika wyróżnione symbolem Bib Gourmand zostały nowe lokale: restauracja Szóstka na dachu Hotelu Warszawa oraz restauracja Fiorentina w Krakowie. Z kolei tytuł ten utrzymały warszawskie restauracje Ale Wino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej oraz krakowska restauracja Zazie.

Najnowsze wydanie przewodnika Michelin „Main Cities of Europe” zawiera opisy:

24 restauracji trzygwiazdkowych, w tym 4 nowych

95 restauracji dwugwiazdkowych, w tym 13 nowych

380 restauracji jednogwiazdkowych, w tym 52 nowych

253 restauracji Bib Gourmand, w tym 41 nowych

Więcej informacji na stronie przewodnika:

www.guide.michelin.com

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron