Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej
oraz
Beskidzki Klub Kulinarny
ma przyjemność zaprosić Państwa na
VIII Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy
CIESZYN 25.10.2016
Informacje dotyczące konkursu
1. Organizatorem konkursu są:
– Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, plac Londzina 3,
– Beskidzki Klub Kulinarny z siedzibą w Skoczowie,
2. Konkurs odbędzie się 25 października 2016r. (wtorek) w ZSEG (Cieszyn, pl. Londzina 3)
o godz. 10:30, odprawa przed konkursem o godz. 10:00.
3. Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych.
4. Celem konkursu jest:
– propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej,
– doskonalenie umiejętności zawodowych,
– pobudzenie kreatywności uczniów,
– rozbudzenie wrażliwości estetycznej,
– nawiązanie kontaktów i współpracy z innymi szkołami o tym samym profilu (wymiana doświadczeń zawodowych)
– rozwijanie zdrowego współzawodnictwa między uczniami i szkołami zawodowymi
5. Uczestnicy startują indywidualnie, po 1 zawodniku z każdego typu szkoły.
6. Uczestnicy przygotowują potrawy z ciasta ziemniaczanego (na bazie ziemniaków z polskich upraw). Każdy uczestnik konkursu wykonuje danie zasadnicze w ilości 4 porcji.
7. Numer zgłoszenia ucznia jest jednocześnie numerem startowym.
8. Zgłoszenia szkół i uczestników należy przesłać do ZSEG elektronicznie na adres bkmb@zseg.cieszyn.pl lub telefonicznie pod numer 601517218 p. Bożena Pieszka do dnia 3 października 2016 r.
9. Receptury na cztery porcje, nazwiska uczniów i opiekunów należy przesłać na adres e-mail bkmb@zseg.cieszyn.pl do 17 października 2016 roku.
10. Bliższe informacje i komplet dokumentów będą podane w terminie do 30 września 2016 roku na stronie internetowej szkoły www.zseg.cieszyn.pl.
11. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy oraz upominki, a laureaci pierwszych trzech miejsc nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
12. W dniu konkursu dostępna będzie kawiarenka, do której zapraszamy na poczęstunek wszystkich uczestników, opiekunów oraz gości – sala nr 45 (parter).
13. Uczestnicy konkursu oraz opiekunowie mają możliwość wykupienia na miejscu obiadu.
14. Organizacja dnia konkursu:
- 8:00-9:30 – rejestracja uczestników,
- 10:00 – odprawa uczestników,
- 10:30 – rozpoczęcie konkursu w pracowniach nr: 49, 50.
15. W przypadku małej ilości zgłoszeń istnieje możliwość startu dwóch uczniów z jednego typu szkoły.
16. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu.
17. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.