Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

W tym roku kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach. VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych odbędzie się w weekend 15-16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem „Jadalne kwiaty w barwie słońca i smaku pomarańczy”. Festiwal to jedno z najważniejszych wydarzeń na Pomorzu Zachodnim w okresie wakacyjnym.

Na tegoroczny festiwal powstał nowy ogród, w którym królować będą kolory słońca i pomarańczy. Nie zabraknie tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Ogród ten dołączy do grupy ogrodów New Design. Podziwiać tam będzie można również nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu będą trzy okręgi: dwa obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą. Na końcu ogrodu stanie lustro, w którym to będą się przeglądać rzeźby i cały energetyczny ogród pełen kwiatów.   

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować. Będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym kwiatów jadalnych, a najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika. 

Kwiatowa Kuchnia Festiwalu

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef, Mariusz Siwak, przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w ogrodach Hortulus Spectabilis. W potrawach nie zabraknie: liliowców, róż, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków czy kwiatów dyni i cukinii. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. O to, aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek, która poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

W tym roku na Festiwalu spróbować będzie można potraw z mięsa konopnego marki Hempeat z warzywami, kwiatami jadalnymi i świeżymi ziołami. Wegetarianie i weganie znajdą coś dla siebie, również w innych kuchniach. Festiwal wspierany jest przez Spółdzielnię Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego SOT z Białegostoku, która proponuje tylko polskie marki o najwyższej jakości. Kwiatowe dania i nie tylko, serwować będzie również bistro z Pleszewa – Krystian Klak Styl i Smak. Będzie ono gościem festiwalu, już po raz drugi.

Tradycyjnie już, na Festiwalu nie zabraknie lodów kwiatowych. Co roku tajemnicą jest, jaki kwiatowy smak będzie serwowany. Czyżby w tym roku była to begonia z nagietkiem? Oczywiście nie zabraknie innych deserów i słodyczy, do których to kwiaty jadalne idealnie pasują.

Wszystkie warzywa, owoce, kwiaty jadalne i zioła trafią na talerze wprost z 3 hektarowych upraw w sposób ekologiczny prowadzonych w Ogrodach Hortulus,  co gwarantuje świeżość i smak.

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi gości Festiwalu Katarzyna Majewska, właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Będzie można zobaczyć przeprowadzoną przez nią destylację kwiatów.

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu –  sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Florystyka będzie towarzyszyła uczestnikom festiwalu w różnej formie w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy florystyczne na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.

Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus Spectabilis

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w licznych animacjach. Ponadto każdy gość festiwalu będzie mógł przygotować nieodpłatnie dla siebie wianek na głowę z udostępnionych kwiatów i roślin. Uczestnicy będą mogli skorzystać z wykładów i prelekcji, które odbywać się będą na scenie festiwalu.  W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa. 

Obok Ogrodów Hortulus Spectabilis, zaledwie 2 km dalej znajduje się drugi kompleks ogrodów – Ogrody Tematyczne Hortulus. Znajduje się tu ponad 30 letnia kolekcja roślin z pięknie zaaranżowanymi ogrodami. 

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów!

Więcej informacji: www.hortulus.com.pl

Aktualności

SweetTargi 2025

SweetTargi 2025 – największe wydarzenie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski – odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron