Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

odbędzie się w dniach 27-28 maja 2016 roku

 

 

Patronat honorowy nad Konkursem objął Henryk Kowalczyk – Minister-Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Patronat merytoryczny nad Konkursem objął Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Patronat medialny nad Konkursem objęła TV3 Warszawa.

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

          Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

          Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

          Promowanie producentów polskiej żywności

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja 2016 roku.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja 2016 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii.

 

Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:

          KUCHARZE  PROFESJONALNI

          UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:

Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):

 Węgorz świeży (patroszony ze skórą)

 Jabłka polskie czerwone (malinówka)

Danie główne (6 porcji):

 Karczek jagnięcy (bez kości)

Śliwka węgierka (bez pestki)

 

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia16 maja 2016 roku na adres:  szczygielski.piotr@interia.pl  i/lub  s.birek@hotellord.com.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie nastronach internetowychdo dnia 20 maja 2016 roku.

Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia udziału w Konkursie.

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 23 maja 2016 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:

             – Węgorz świeży (patroszony ze skórą) – Firma Menos        –     ok. 800 g (1 szt.)

             – jabłka polskie czerwone (malinówka)                                    –     ok. 500 g

             – Karczek jagnięcy (bez kości) – Firma Janex                            –     ok. 800 g

             – Śliwka węgierka (bez pestki) – Firma Oerlemans                –     ok. 500 g

             Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 27 maja 2016 r. – celem przygotowania do

             Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewniają wyposażenie:

Firma RM GASTRO

            – piec konwekcyjno-parowy                                                    – 1 szt./na stanowisko     

            – grill gazowy                                                                              – 1 szt./na stanowisko     

            – kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową)     – 2 szt./na stanowisko     

            – stół roboczy ze zlewem                                                         – 1 szt./na stanowisko     

            – stół prezentacyjny                                                                  – 1 szt./na stanowisko     

Firma Stalgast

            – pakowarka próżniowa                                                           – 1 szt./na 2 stanowiska  

            – cyrkulator sous vide                                                               – 1 szt./na stanowisko     

Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, garnki i patelnie (przystosowane do

kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. Każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie

(przywozi ze sobą).

Organizator zapewnia wyżywienie oraz nocleg wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniach 27/28/29 maja 2016 roku.

W VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.

Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy

 

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów

 

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów

Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.

Kapituła

Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

 

 

Załączniki:

  1. Regulamin konkursu – profesjonaliści
  2. Zgłoszenie – profesjonaliści
  3. Regulamin konkursu – uczniowie
  4. Zgłoszenia uczniowie

 

 

 

Aktualności

SweetTargi 2025

SweetTargi 2025 – największe wydarzenie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski – odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron