Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

odbędzie się w dniach 27-28 maja 2016 roku

 

 

Patronat honorowy nad Konkursem objął Henryk Kowalczyk – Minister-Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Patronat merytoryczny nad Konkursem objął Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Patronat medialny nad Konkursem objęła TV3 Warszawa.

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

          Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

          Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

          Promowanie producentów polskiej żywności

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja 2016 roku.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja 2016 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii.

 

Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:

          KUCHARZE  PROFESJONALNI

          UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:

Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):

 Węgorz świeży (patroszony ze skórą)

 Jabłka polskie czerwone (malinówka)

Danie główne (6 porcji):

 Karczek jagnięcy (bez kości)

Śliwka węgierka (bez pestki)

 

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia16 maja 2016 roku na adres:  szczygielski.piotr@interia.pl  i/lub  s.birek@hotellord.com.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie nastronach internetowychdo dnia 20 maja 2016 roku.

Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia udziału w Konkursie.

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 23 maja 2016 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:

             – Węgorz świeży (patroszony ze skórą) – Firma Menos        –     ok. 800 g (1 szt.)

             – jabłka polskie czerwone (malinówka)                                    –     ok. 500 g

             – Karczek jagnięcy (bez kości) – Firma Janex                            –     ok. 800 g

             – Śliwka węgierka (bez pestki) – Firma Oerlemans                –     ok. 500 g

             Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 27 maja 2016 r. – celem przygotowania do

             Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewniają wyposażenie:

Firma RM GASTRO

            – piec konwekcyjno-parowy                                                    – 1 szt./na stanowisko     

            – grill gazowy                                                                              – 1 szt./na stanowisko     

            – kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową)     – 2 szt./na stanowisko     

            – stół roboczy ze zlewem                                                         – 1 szt./na stanowisko     

            – stół prezentacyjny                                                                  – 1 szt./na stanowisko     

Firma Stalgast

            – pakowarka próżniowa                                                           – 1 szt./na 2 stanowiska  

            – cyrkulator sous vide                                                               – 1 szt./na stanowisko     

Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, garnki i patelnie (przystosowane do

kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. Każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie

(przywozi ze sobą).

Organizator zapewnia wyżywienie oraz nocleg wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniach 27/28/29 maja 2016 roku.

W VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.

Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy

 

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów

 

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów

Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.

Kapituła

Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

 

 

Załączniki:

  1. Regulamin konkursu – profesjonaliści
  2. Zgłoszenie – profesjonaliści
  3. Regulamin konkursu – uczniowie
  4. Zgłoszenia uczniowie

 

 

 

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content