Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2014

Joanna Ochniak
Prezes Zarządu
Fundacja Gastronomia na Obcasach
Adres: ul. Akacjowa 4B/lok103
Tel. /Fax: 535 55 48 98
E-mail: joannaochniak@wp.pl
www.gastronomianaobcasach.com

WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2014
Konkurs im. RAFAŁA JELEWSKIEGO

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym „Wielkopolski Kucharz Roku 2014. Konkurs im. Rafała Jelewskiego”, który odbędzie się dnia 20 czerwca 2014 r. w Andersia Hotel w Poznaniu. 
Konkurs skierowany jest do wielkopolskich szefów kuchni i kucharzy,  pasjonatów wiernych kulinarnym tradycjom regionu.  Zadaniem konkursowym będzie  przygotowanie 6 porcji dania głównego z wykorzystaniem następujących składników: kurczak zagrodowy, serca kurze, ziemniaki młode oraz porzeczki.
Zgłoszenia przyjmowane będą do 31.maja.2014 roku. Regulamin wraz z formularzem zgłoszeniowym dostępne są na stronie internetowej www.gastronomianaobcasach.com
Zwycięzca konkursu otrzyma tytuł „Wielkopolskiego Kucharza Roku 2014”, nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014 oraz puchar władz miasta i województwa. Dodatkowo na uczestników czekają staże w renomowanych restauracjach w całej Polsce oraz nagrody rzeczowe.
Idea konkursu zrodziła się na znak pamięci o wybitnym szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i z wybitnym wyczuciem smaku. Jego tragiczna śmierć oraz dorobek kulinarny w szczególności uczestnictwo w finale konkursu kulinarnego na najlepszego kucharza na świecie Bocuse d’Or 2011 w Lyon zmotywowała środowisko poznańskich szefów kuchni do nadania Jego imienia prestiżowemu konkursowi kulinarnemu „Wielkopolski Kucharz Roku”, szczycącego się ponad 10-cio letnią tradycją oraz uznaniem w branży gastronomicznej.
Rafał Jelewski mawiał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie”
To niezwykłe kulinarne wydarzenie ma  na celu zjednoczenie środowiska kucharskiego, dlatego poza samym konkursem planowanych jest wiele dodatkowych atrakcji, takich jak Parada Kucharzy ulicami centrum Poznania, pokazy kulinarne uznanych szefów kuchni, festiwal dań i produktów z regionu Wielkopolski oraz konferencja „Szanse i zagrożenia dla poznańskiej gastronomii”.
Serdecznie zapraszamy
Kapituła Konkursu
Wielkopolski Kucharz Roku 2014
Konkurs im. Rafała Jelewskiego
Barbara Surma
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak

 

PLANOWANY PROGRAM IMPREZY:
9:00 – rozpoczęcie przygotowań do konkursu, odprawa uczestników, konferencja prasowa, zajęcie stanowisk sponsorskich i przygotowanie do pokazów kulinarnych (sala konferencyjna 1 piętro)
10:00 – 15:00 – konkurs Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego (patio hotelowe)
10:00 – 16:00 – pokazy kulinarne zaproszonych szefów kuchni, pokazy barmańskie Stowarzyszenia Barmanów Polskich region Wielkopolska, pokazy produktów regionalnych Slow Food, degustacja wyrobów z grilla ceramicznego Big Green Egg (patio hotelowe)
11:30 – 14:00 – seminaria dotyczące tematyki gastronomii poznańskiej oraz prezentacja produktów sponsorów w formie prelekcji (sala konferencyjna)
13:00 – 15:00 – lunch w strefie VIP (taras IBB Andersia Hotel)
16:00 – 17:00 – Parada Kucharzy ulicami centrum Poznania, pamiątkowe zdjęcia w parku przy Starym Browarze oraz na schodach Blow Up Hall

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron