Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku – czyli wpływ profesjonalnego wyposażenia na gastronomiczny rynek pracy

Mawiają, że kto nie pracował w gastronomii, ten nie zna życia. Nic dziwnego – to dynamiczna dziedzina, w której królują gust i… głód. A wiadomo, że jak Polak głodny, to zły. Nie zdziwimy nikogo pisząc, że branża gastronomiczna nieustannie boryka się z niedoborem pracowników. Tutaj znaczenie ma nie tylko atrakcyjność wynagrodzenia, ale również komfort pracy. Nasze doświadczenie pokazuje jednak, że inwestowanie w wysokiej jakości narzędzia i urządzenia, jak choćby profesjonalne zmywarki, może znacząco ułatwić proces rekrutacji i długofalowego utrzymania pracowników.

Komfort pracy a rekrutacja

Praca na zmywaku nigdy nie miała zbyt wielu amatorów. Bywa, że właściciele ze względu na brak innych chętnych, sami są zmuszeni do mycia naczyń. W kontekście monotonnych i fizycznie wymagających obowiązków standardowe metody rekrutacji nie zawsze przynoszą rezultaty. Natomiast tym, co ułatwia znalezienie i zatrzymanie pracownika jest profesjonalne wyposażenie. Stawiamy tę tezę z pełną odpowiedzialnością, widując raz na jakiś czas ogłoszenia o pracę dla personelu gastronomicznego (od kucharza po barmana), w których obecność zmywarki Winterhalter wymieniana jest wśród zalet miejsca pracy, obok wysokości wynagrodzenia i karty multisport. To także szczególnie mocny argument przy zatrudnianiu na stanowiska stricte związane z myciem naczyń, co ilustruje znalezione przez nas ogłoszenie. Dlaczego? Po prostu funkcje zmywarek Winterhalter eliminują najbardziej uciążliwe aspekty pracy przy zmywaniu.

Intuicyjny interfejs

Urządzenia Winterhalter posiadają inteligentny, ergonomiczny i bezpieczny wyświetlacz dotykowy. Mamy tutaj obsługę za pomocą jednego przycisku, neutralny językowo interfejs oraz intuicyjne piktogramy. To wszystko sprawia, że korzystanie ze zmywarki nie wymaga specjalistycznego szkolenia. Każdy pracownik, niezależnie od stażu, wieku czy języka, którym się posługuje, jest w stanie szybko opanować obsługę urządzenia.

Szybko i efektywnie

“Szybko” to pojęcie względne. W przypadku zmywarek Winterhalter mycie szkła trwa zaledwie 2 minuty i nie wymaga dodatkowego polerowania. Po skończonym myciu naczynia są krystalicznie czyste, idealnie suche i mają neutralną temperaturę. Michał Weber, doświadczony barman, przygotowujący wykwintne koktajle dla gości ARCO by Paco Pérez i Trinta y Tres w Gdańsku ceni sobie fakt, że mycie szkła w zmywarce Winterhalter trwa krócej, niż przygotowanie napoju. Szkło jest gotowe niemal w mgnieniu oka, a to pozwala utrzymać tempo pracy na najwyższym poziomie. W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć, że w czerwcu 2024 roku restauracja ARCO została uhonorowana prestiżową Gwiazdką Michelin, a restauracja Treinta y Tres nagrodą Bib Gourmand Przewodnika Michelin. Gratulujemy!

CONNECTED WASH

To system, który umożliwia stałe monitorowanie stanu technicznego urządzenia przez serwisantów oraz rozwiązywanie usterek w trybie zdalnym. Jest to znaczący krok w kierunku cyfrowej transformacji branży gastronomicznej, który jednocześnie przyczynia się do bardziej zrównoważonego wykorzystania sprzętu. Nasze doświadczenie pokazuje, że większość usterek można naprawić zdalnie, bez oczekiwania, biurokracji i ponoszenia kosztów transportu. W przypadku decyzji o najmie zmywarki (wynajmijzmywarke.pl) urządzenia pozostają na pełnej gwarancji przez cały czas trwania umowy. System CONNECTED WASH sprawia, że możesz nawet nie zauważyć, że zmywarka nie miała najlepszego dnia, bo zanim się zorientujesz, usterka będzie już historią.

Ergonomia i bezpieczeństwo – priorytety nowoczesnej kuchni

Niedobór personelu jest jednym z największych wyzwań stojących przed branżą HoReCa. Dlatego tak istotne jest, aby praca na nowoczesnym sprzęcie była jak najbardziej ergonomiczna i bezpieczna. Urządzenia Winterhalter są tego doskonałym przykładem, oferując zaawansowane technologicznie rozwiązania, które przyciągają pracowników, zmniejszają ich obciążenie i podnoszą satysfakcję z pracy. Inwestycja w wysokiej jakości wyposażenie gastronomiczne nie tylko podnosi standardy higieny i efektywności w kuchni, ale przede wszystkim przyczynia się do poprawy warunków pracy. To z kolei ułatwia rekrutację i długofalowe utrzymanie pracowników, czego życzymy każdemu przedsiębiorcy.

Aktualności

RUSZYŁY ZGŁOSZENIA DO TROPHÉE MILLE POLAND 2024

22 października w CHEFS ATELIER – siedzibie Chefs Culinar Polska w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland

Czas na rybę! Znamy skład jury

Znamy skład Jury oceniającego konkursowe potrawy z karpiem w roli głównej, podczas tegorocznej edycji Konkursu “Czas na rybę!”. Tak jak zapowiadano, będzie profesjonalnie, obiektywnie i

Grzybobranie dla gastronomii

Po raz szósty spotkamy się na ,,Grzybobraniu dla Gastronomii”, tym razem w Villa Leśne Ustronie na Pomorzu! Organizatorem imprezy, która odbędzie się w dniach 22-23

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron