Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zielony Tydzień 17-23.04.2023

Kupuj eko i dbaj o planetę

Nie tylko segregacja śmieci, jazda hybrydą czy całkowita zamiana samochodu na rower jest dobra dla naszej planety. Do spowolnienia negatywnych zmian przyczynia się także produkcja żywności ekologicznej, a co za tym idzie – również jej zakup. Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi, który przypada 22 kwietnia, Polska Izba Żywności Ekologicznej przygotowała Zielony Tydzień. Kampania podkreśla, że warto kupować żywność ekologiczną dla planety. W ramach Zielonego Tygodnia 17-23 kwietnia jest dostępna w atrakcyjnych, promocyjnych cenach.

Jak pokazują badania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, coraz więcej osób sprawdza, czy żywność, którą kupuje, jest eko – aż 74,3% respondentów robi to zawsze lub zazwyczaj. Polacy kupują bioprodukty dlatego, że są one „lepszej jakości”, „smakują lepiej”, „są lepsze dla zdrowia”, a także „są produkowane lepszymi dla środowiska metodami”. I właśnie na ten ostatni aspekt zwraca uwagę Polska Izba Żywności Ekologicznej w ramach akcji Zielony Tydzień, która właśnie się rozpoczęła.

10 powodów, dla którego rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla Ziemi

Rolnictwo konwencjonalne to sposób produkcji, który nastawiony jest na ilość. Całkiem przeciwnie niż rolnictwo ekologiczne – tutaj liczy się jakość. Jak pokazują nasze badania, blisko 91% Polek i Polaków kupuje produkty ekologiczne, ponieważ są one wytwarzane lepszymi dla środowiska metodami niż produkty nieekologiczne – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. – Dlaczego jednak rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla Ziemi? Wyjaśniamy to w naszym najnowszym filmie i podajemy aż 10 powodów, dla których warto jeść eko.

Rolnictwo ekologiczne nie zanieczyszcza środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin, emituje znacznie mniej gazów cieplarnianych, dba o dobrostan zwierząt czy rezygnuje z przemysłowych nawozów azotowych – to niektóre z powodów, dla których warto kupować ekoprodukty. Wszystkie 10 powodów można poznać w filmie wyprodukowanym przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej: https://www.youtube.com/watch?v=M6xPnavvlnQ

Kupuj eko i dbaj o planetę!

W dniach 17-23 kwietnia w promocyjnych cenach każdy będzie mógł kupić coś dla siebie. Producenci bio oferują blisko ćwierć tysiąca produktów. Wśród nich te najbardziej kojarzące się z ekologicznym rolnictwem: świeże warzywa i owoce oraz ich różnorodne przetwory. Do wyboru są mrożone wersje, soczyste soki owocowe, ale też kiszonki, takie jak kapusta kiszona i ogórki konserwowe. Oleje – np. kokosowy i jabłkowy, produkty mleczne i zbożowe – mąki, makarony, kasze, ciastka, chleby tworzone na zamówienie. Dostępne są także niecodzienne produkty lub niecodzienne wersje znanych artykułów: ekologiczne słodycze, np. sezamki czy kulki mango w czekoladzie. Na udany wieczór – wina, na przyjemny poranek: kawy. Oprócz możliwości posmakowania różnorodnej żywności, jest również możliwość nabycia preparatów probiotycznych oraz kosmetyków, np. dezodorantów oraz przyborów do makijażu

Na stronie www.jemyeko.com/zielony-tydzien/ można znaleźć listę zarówno sklepów, jak i produktów, uporządkowanych według ich producentów.

Zielony Tydzień jest finansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Zaproszenie na CAMP HOTELARZY 2024

Już 27 maja, w Hotelu Natura Mazur **** – Warchały, odbędzie się trzecia edycja Campu Hotelarzy, spotkania przedstawicieli branży hotelarskiej. Fundacja Polskie Hotele Niezależne jest

Przegląd Gastronomiczny 2/2024

Nowy numer „PG” 2/2024 Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy 3 TARGI Mistrzowie i profesjonaliści GASTROTARGI SMAKKi 2024  

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron