Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy datę konkursu „Czas na rybę!”

VI edycja Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Czas na rybę! odbędzie się 6 i 7 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

W piątek 6 października gotować będą uczniowie szkół gastronomicznych, a w sobotę 7 najlepszą potrawę z karpia przygotowywać będą Szefowie Kuchni z całej Polski. Niebawem zostanie opublikowany regulamin konkursu i produkty dodatkowe.

Miejsce, pora i główny produkt konkursu są nieprzypadkowe, bowiem w październiku rozpoczynają się odłowy karpia. W Niemodlinie mieści się największe na Opolszczyźnie Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych, które sąsiaduje z Zamkiem Książęcym. Jego historyczni włodarze od wieków czerpali zyski z hodowli tej ryby, a tradycje rybackie w tym regionie zostały zapoczątkowane już w XV wieku przez zakon Cystersów. Nic dziwnego, że karp niemodliński został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za produkt tradycyjny. Opolszczyzna jest natomiast jednym z największych producentów karpia w Polsce (ponad 10% rocznej produkcji). Konkurs jest najważniejszym elementem Wojewódzkiego Święta Karpia, dużej imprezy plenerowej promującej regionalny produkt.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 2/2024

Nowy numer „PG” 2/2024 Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy 3 TARGI Mistrzowie i profesjonaliści GASTROTARGI SMAKKi 2024  

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2024

Premiera XIII edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród dla szefów

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron