Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy uczestników konkursu „Czas na rybę!”

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali o tym kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby na tamtejszym zamku zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!”. Konkurs odbędzie się w dniach 1 i 2 października i jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Głównym produktem jest karp, a obowiązkowym dodatkiem suszone owoce. Rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych (sobota, 1.10.) i profesjonalni Szefowie Kuchni (niedziela, 2.10). W sumie na konkurs nadesłano 39 zgłoszeń – 22 ekipy ze szkół i 17 drużyn Szefów Kuchni. 

Uczniów ocenią kucharze ze stowarzyszenia Euro-Toqes Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Artur Piotrowski i Michał Proć.

W skład Jury dla profesjonalistów wchodzą: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Gawlik, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski i Jarek Uściński.

Głównymi organizatorami konkursu „Czas na rybę!”są: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Niemodlin, Euro – Toqes Polska, Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Polski Karp sp. z o.o. Nagrody dodatkowe (wycieczkę do Padwy dla kucharzy i warsztaty dla uczniów) ufundowała firma UNOX Polska. Potrawy uwieczni Edward Trzeciakiewicz – Good Lookin Food Fotografia Kulinarna.

Zakwalifikowani Szefowie Kuchni:

  • Bartłomiej Biały & Karolina Dąbrowska
  • Arkadiusz Chwałek & Marek Tomaszewski
  • Emil Klimas & Dominik Świątecki
  • Paweł Kucharski & Paweł Polakowski
  • Przemysław Szwak & Michał Just 

Zakwalifikowani uczniowie:

  • Łukasz Dominiak & Rafał Dzedzej  z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
  • Piotr Duda- Klimaszewski & Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
  • Paulina Kociuba &Martyna Moś z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach
  • Julia Masierak & Kamila Jarosz z Technikum Gastronomicznego Lider w Lublinie
  • Norbert Nowak & Kacper Michniewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Dawid Sekuła & Igor Zborowski z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content