19 czerwca oficjalnie opublikowano zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020″. Po raz pierwszy w historii prestiżową gwiazdkę otrzymała restauracja z Krakowa – Bottiglieria 1881.
Przewodnik Michelin to jedno z bardziej znanych i cenionych źródeł informacji dla osób poszukujących lokali gastronomicznych serwujących najlepsze potrawy. Inspektorzy odwiedzają restauracje anonimowo, a potem poddają drobiazgowej ocenie. Aby dany lokal otrzymał wyróżnienie, musi zapaść wspólna decyzja aż trzech inspektorów.
W wydawanym co rok przewodniku Michelin pt. „Main Cities of Europe” znajdują się opisy lokali oraz rekomendacje dla poszczególnych restauracji. Przyznawane są następujące wyróżnienia:
- gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- sztućce (łyżka i widelec)– za wystrój, jakość obsługi i atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
Jedna gwiazdka Michelin to odpowiednik bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy oznaczają wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.
Do tej pory w Polsce gwiazdki Michelin przyznano tylko restauracjom z Warszawy: Atelier Amaro (2013), w której Szefem Kuchni jest Wojciech Modest Amaro i Senses, gdzie tę rolę pełni Andrea Camastra (2016). W tegorocznej edycji przewodnika (2020) gwiazdki dla powyższych lokali utrzymano, ale pojawił się trzeci laureat – Bottiglieria 1881. To pierwsza w historii restauracja w Krakowie z tak prestiżowym wyróżnieniem.
Na stronie internetowej czytamy, że Bottiglieria 1881 powstała z pasji do wina i sympatii do ludzi. Restaurację, mieszczącą się w XIX wiecznej kamienicy na krakowskim Kazimierzu, otworzył w 2013 roku Robert Gumuliński. To ciekawy koncept, który de facto łączy restaurację z winiarnią. Szefem kuchni jest Przemysław Klima. Lokal znany jest z nowoczesnej, polskiej kuchni, bazującej na świeżych składnikach; jego atutem jest również szeroki wybór win.
To nie koniec dobrych wiadomości dla polskiej branży gastronomicznej. W najnowszej edycji przewodnika wyróżnione symbolem Bib Gourmand zostały nowe lokale: restauracja Szóstka na dachu Hotelu Warszawa oraz restauracja Fiorentina w Krakowie. Z kolei tytuł ten utrzymały warszawskie restauracje Ale Wino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej oraz krakowska restauracja Zazie.
Najnowsze wydanie przewodnika Michelin „Main Cities of Europe” zawiera opisy:
24 restauracji trzygwiazdkowych, w tym 4 nowych
95 restauracji dwugwiazdkowych, w tym 13 nowych
380 restauracji jednogwiazdkowych, w tym 52 nowych
253 restauracji Bib Gourmand, w tym 41 nowych
Więcej informacji na stronie przewodnika: