W autorskim konkursie Roberta Sowy uczestnicy prezentowali swoje doskonałe umiejętności kulinarne. Jury wyłoniło Kulinarny Talent 2011. Tytuł ten zdobył Mateusz Wichrowski z restauracji La Rotisserie warszawskiego Hotelu „Le Regina” trenowany przez Szefa Kuchni Pawła Oszczyka. Skomponował on wyborowe Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia z risotto z rakami i awokado oraz esencję smardzową z whiskey Jack Daniel’s. Drugie miejsce za kompozycję delikatnych płatów polędwicy wołowej z tatarem łososiowym, chmurkami z cebuli oraz sosami kabayaki i żelowym sosem z zielonych grejpfrutów przypadło Monice Bielik rekomendowanej przez Pawła Wiśniewskiego, szefa kuchni rezydencji Ambasadora Królestwa Niderlandów. Natomiast trzecią lokatę zajął Łukasz Kalinowski z MK Taste – Legionowo rekomendowany przez Michała Karadżowa-Szmitkowskiego, który zyskał uznanie sędziów za Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia na sosie berneńskim w aromacie Jacka Daniel’sa.
Przegląd Gastronomiczny 2/2024
Nowy numer „PG” 2/2024 Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy 3 TARGI Mistrzowie i profesjonaliści GASTROTARGI SMAKKi 2024