Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kawowi mistrzowie na EuroGastro

W trakcie targów odbyły się rozgrywki X Mistrzostw Polski Baristów. Uczestnicy przygotowując w ciągu 15 minut 4 napoje kawowe według własnego pomysłu, 4 espresso oraz 4 cappuccino rywalizowali o głosy jury, które oceniało smak i wygląd konkursowych napojów, a także technikę ich przygotowania. Za najlepszego baristę w kraju uznana została Izabela Popiołek z Green Coffee. Co więcej, zwyciężczyni będzie reprezentowała Polskę podczas Mistrzostw Świata Baristów w Kolumbii. Na drugim miejscu uplasowała się Katarzyna Zyzało z North Coast, a trzecią lokatę zajął Piotr Kaczorowski z CoffeeHeaven. W V Polskich Mistrzostwach Latte Art zawodnicy w 8 minut musieli przygotować 2 espresso macchiato, 2 cappuccino oraz 2 drinki kawowe na bazie mleka i kawy i udekorować finezyjnymi wzorami ich powierzchnie. W walce o mistrzostwo zwyciężył Leszek Jędrasik z Ipanema Café, wicemistrzem został Mateusz Gaca z Brisman, a tuż za nim na podium stanęła Agnieszka Rojewska z tej samej kawiarni. Poza tym, Elżbieta Citak z Węgierskiej Korony na EuroGastro otrzymała tytuł Polskiego Mistrza Coffee in Good Spirits 2011 popisując się doskonałym przygotowaniem i zaserwowaniem 2 irish coffee i 2 drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso. Na drugim miejscu uplasował się Tomasz Marchwiński z Green Coffee, a trzecią lokatę zajął Jakub Gielżyński z iCoffee.

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron