W trakcie targów odbyły się rozgrywki X Mistrzostw Polski Baristów. Uczestnicy przygotowując w ciągu 15 minut 4 napoje kawowe według własnego pomysłu, 4 espresso oraz 4 cappuccino rywalizowali o głosy jury, które oceniało smak i wygląd konkursowych napojów, a także technikę ich przygotowania. Za najlepszego baristę w kraju uznana została Izabela Popiołek z Green Coffee. Co więcej, zwyciężczyni będzie reprezentowała Polskę podczas Mistrzostw Świata Baristów w Kolumbii. Na drugim miejscu uplasowała się Katarzyna Zyzało z North Coast, a trzecią lokatę zajął Piotr Kaczorowski z CoffeeHeaven. W V Polskich Mistrzostwach Latte Art zawodnicy w 8 minut musieli przygotować 2 espresso macchiato, 2 cappuccino oraz 2 drinki kawowe na bazie mleka i kawy i udekorować finezyjnymi wzorami ich powierzchnie. W walce o mistrzostwo zwyciężył Leszek Jędrasik z Ipanema Café, wicemistrzem został Mateusz Gaca z Brisman, a tuż za nim na podium stanęła Agnieszka Rojewska z tej samej kawiarni. Poza tym, Elżbieta Citak z Węgierskiej Korony na EuroGastro otrzymała tytuł Polskiego Mistrza Coffee in Good Spirits 2011 popisując się doskonałym przygotowaniem i zaserwowaniem 2 irish coffee i 2 drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso. Na drugim miejscu uplasował się Tomasz Marchwiński z Green Coffee, a trzecią lokatę zajął Jakub Gielżyński z iCoffee.
Przegląd Gastronomiczny 5/2024
Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc 2 Czy AI nadaje się na dietetyka? 4 Jedzenie emocjonalne – jak