Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kawowi mistrzowie na EuroGastro

W trakcie targów odbyły się rozgrywki X Mistrzostw Polski Baristów. Uczestnicy przygotowując w ciągu 15 minut 4 napoje kawowe według własnego pomysłu, 4 espresso oraz 4 cappuccino rywalizowali o głosy jury, które oceniało smak i wygląd konkursowych napojów, a także technikę ich przygotowania. Za najlepszego baristę w kraju uznana została Izabela Popiołek z Green Coffee. Co więcej, zwyciężczyni będzie reprezentowała Polskę podczas Mistrzostw Świata Baristów w Kolumbii. Na drugim miejscu uplasowała się Katarzyna Zyzało z North Coast, a trzecią lokatę zajął Piotr Kaczorowski z CoffeeHeaven. W V Polskich Mistrzostwach Latte Art zawodnicy w 8 minut musieli przygotować 2 espresso macchiato, 2 cappuccino oraz 2 drinki kawowe na bazie mleka i kawy i udekorować finezyjnymi wzorami ich powierzchnie. W walce o mistrzostwo zwyciężył Leszek Jędrasik z Ipanema Café, wicemistrzem został Mateusz Gaca z Brisman, a tuż za nim na podium stanęła Agnieszka Rojewska z tej samej kawiarni. Poza tym, Elżbieta Citak z Węgierskiej Korony na EuroGastro otrzymała tytuł Polskiego Mistrza Coffee in Good Spirits 2011 popisując się doskonałym przygotowaniem i zaserwowaniem 2 irish coffee i 2 drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso. Na drugim miejscu uplasował się Tomasz Marchwiński z Green Coffee, a trzecią lokatę zajął Jakub Gielżyński z iCoffee.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content