W autorskim konkursie Roberta Sowy uczestnicy prezentowali swoje doskonałe umiejętności kulinarne. Jury wyłoniło Kulinarny Talent 2011. Tytuł ten zdobył Mateusz Wichrowski z restauracji La Rotisserie warszawskiego Hotelu „Le Regina” trenowany przez Szefa Kuchni Pawła Oszczyka. Skomponował on wyborowe Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia z risotto z rakami i awokado oraz esencję smardzową z whiskey Jack Daniel’s. Drugie miejsce za kompozycję delikatnych płatów polędwicy wołowej z tatarem łososiowym, chmurkami z cebuli oraz sosami kabayaki i żelowym sosem z zielonych grejpfrutów przypadło Monice Bielik rekomendowanej przez Pawła Wiśniewskiego, szefa kuchni rezydencji Ambasadora Królestwa Niderlandów. Natomiast trzecią lokatę zajął Łukasz Kalinowski z MK Taste – Legionowo rekomendowany przez Michała Karadżowa-Szmitkowskiego, który zyskał uznanie sędziów za Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia na sosie berneńskim w aromacie Jacka Daniel’sa.
![](https://przeglad-gastronomiczny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pierogarnia-28-of-50-200x300.jpg)
Klasyka kuchni polskiej na śniadanie w Pierogarni Stary Młyn
Pierogarnia Stary Młyn, znana z pielęgnowania polskich tradycji kulinarnych, wprowadziła do swojego menu śniadaniowego wyjątkową pozycję — PieroSchaNapkę. Ta oryginalna kanapka ze schabowym to hołd