W Lyonie podczas targów Sirha odbył się wielki finał 20. edycji konkursu Bocuse d’Or. 24 ekipy z całego świata zaprezentowały wyjątkowe talenty i typowe smaki swoich krajów.
Każda z drużyn miała za zadanie przygotować w ciągu 5 i pół godziny danie na platerze: schab jelenia podany w trzech wersjach z różnymi dodatkami: z łopatką z jelenia, foie gras w chrupiącym cieście, z ciepłym dodatkiem wykorzystującym owoce z kraju kandydatów i wreszcie dwukolorowe ravioli z bulionem z jelenia zaprawionym herbatą. Drugie zadanie polegało na przygotowaniu w ciągu 4 godzin i 40 minut dania na talerzu, będącego kompozycją łączącą seler (łodygi i korzeń), kulbina i homara.
Wszystkie prace oceniało profesjonalne jury. Wśród 12 jurorów technicznych był Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland.
Najwyżej zostały ocenione prace ekipy Francji, drugie miejsce na podium zajęła drużyna Danii, a trzecie Szwecji.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom!