Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Brewers Cup – smak przede wszystkim

23 maja w Warszawie, odbędą się pierwsze polskie zawody w zaparzaniu kawy metodami przelewowymi – Brewers Cup. Organizatorem wydarzenia jest polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE) oraz Colours of Coffee, gospodarzem i sponsorem imprezy jest kawiarnia Tree Some Coffee.

Brewers Cup to wyjątkowe mistrzostwa, w których sędziowie nie oceniają techniki barista, a jedynie walory smakowe zaparzonej kawy. Zawody składają się z dwóch rund i są oceniane przez trzech sędziów. Podczas każdej z rund uczestnicy przygotowują i serwują trzy, oddzielnie zaparzone kawy, po jednej dla każdego z sędziów, używając dowolnie wybranego przez siebie sprzętu, z wyjątkiem urządzeń mechanicznych, np. typu ekspres ciśnieniowy. W pierwszej rundzie (eliminacyjnej) zawodnicy zaparzają kawę dostarczoną przez organizatora. Tu oceniane są wyłącznie walory sensoryczne (aromat i smak napoju). W rundzie drugiej (finałowej) zawodnicy zaparzają własną kawę, a występ uzupełniony jest prezentacją, która również podlega ocenie. Prezentacja ma potwierdzić umiejętności sensoryczne zawodnika, znajomość najlepszych standardów obsługi klienta, a także ogólną wiedzę na temat kawy i jej właściwości. Przygotowana przez uczestników kawa jest oceniana w trzech etapach: w gorącej kawie sędziowie oceniają aromat, w ciepłej charakterystykę smakową i aftertaste, kiedy napój ostygnie, oceniana jest kwasowość, body i balans. Sędziowie przyznają punkty za jakość zaparzonego napoju, wiedzę i zdolności sensoryczne uczestników oraz umiejętności z zakresu obsługi klienta. Zwycięzca polskich mistrzostw będzie reprezentować nasz kraj na mistrzostwach światowych, które w tym roku odbędą się w Maastricht w Holandii.
Sponsorem nagrody jest kawiarnia Tree Some Coffee – dynamiczna i innowacyjna sieć kawiarni stawiająca na realną interakcję z kulturą i sztuką przy akompaniamencie doskonałej filiżanki kawy. Partnerem i twarzą Tree Some Coffee jest Ramona Ray, jedna z najbardziej utalentowanych artystek młodego pokolenia w Polsce. Polska edycja Brewers Cup będzie prawdziwą gratką dla kawowych smakoszy. To również doskonała okazja aby nauczyć się mniej znanych sposobów zaparzania kawy, które z powodzeniem można zastosować w domu. Z pewnością w tym dniu najsmaczniejszej kawy w Polsce będzie się można napić w kawiarni Tree Some Coffee przy ulicy Świętokrzyskiej 32.
Start godz. 18.00.

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron