Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Butchery&Wine Gdynia z rekomendacją Michelin Guide Poland 2024!

Tegoroczne wydanie przewodnika Michelin Guide Poland po raz pierwszy uwzględniło w przewodniku region Pomorski. Oprócz restauracji z Gdańska i Sopotu, w przewodniku znalazły się dwie rekomendowane restauracje z Gdyni. Jedną z nich jest Butchery&Wine Gdynia.
Wydawany od 124 lat przewodnik Michelin Guide dzięki swojej wiarygodności i bezstronności, jest doskonałym promotorem, nie tylko dla wyróżnionych miejsc, ale również całego regionu. W związku z włączeniem po raz pierwszy do przewodnika regionu Pomorskiego, spodziewany jest znaczny wzrost odwiedzin Trójmiasta przez turystów krajowych i zagranicznych, podążających szlakiem rekomendowanych miejsc oraz rozwój turystyki tzw. „city break”. Dobrym przykładem jest tutaj Poznań, który w zeszłym roku został objęty rekomendacjami przewodnika.

Szef kuchni B&W Gdynia Mateusz Ciołko przyznał: To wielkie wyróżnienie dla miejsca, które otworzyło się zaledwie półtora roku temu. Przez ten czas, nie tylko zgromadziło rzeszę wiernych gości, ale też zostało dostrzeżone przez inspektorów, najbardziej prestiżowego i opiniotwórczego przewodnika kulinarnego na świecie.

To wyróżnienie dodało nam skrzydeł i jest potwierdzeniem tego, że to co robimy – robimy dobrze, z wielką pasją i zaangażowaniem. – dodaje Piotr Lemański General Manger restauracji.

Butchery&Wine Gdynia wchodzi w skład restauracji należących Ferment Group (Le Braci, Butchery&Wine Warszawa, Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Rozbrat 20 wyróżniona w tym roku gwiazdką Michelin), na czele którego stoi przedsiębiorca i restaurator Daniel Pawełek – dwukrotny zdobywca tytułu Top Restaurator wg magazynu Forbes i agencji For. Gdyńska restauracja odwołuje się do tego, co cechuje pozostałe restauracje w grupie – czyli prostego, uczciwego, ale bardzo smacznego jedzenia. To właśnie smak i autentyczność jest największym wyróżnikiem B&W Gdynia. W menu przeważa najwyższej jakości wołowina, różne cięcia steków, ale ponieważ położona jest nad Bałtykiem sporą część karty zajmują też ryby i produkty lokalne.

Za projekt wnętrz odpowiada architekt Kacper Gronkiewicz, znany z wielu cenionych realizacji. Jego projekt Le Braci znalazł się na short liście Dezeen Awards 20 najpiękniejszych restauracji świata. Jak sam mówi, w gdyńskim lokalu tworzy wielką scenografię spektaklu jakim jest karmienie. Za inspirację posłużyły obrazy Wojciecha Fangora.

Michelin Guide o Butchery&Wine Gdynia w Point of View

Siostrzana restauracja do długo działającej warszawskiej placówki (przyp. Butchery&Wine Warszawa), która podąża za tym samym sprawdzonym mottem (przyp. Love What You Eat), ta dobrze zarządzana restauracja spełniająca swoje obietnice. Zamów butelkę wina z karty i wybierz spośród lokalnych mięs, od doskonałej domowej kaszanki po różne steki z grilla; przygotowanie ryb jest równie doskonałe, co zapewnia szeroki wybór. Jeśli masz ograniczony budżet, menu lunchowe oferuje doskonały stosunek jakości do ceny.

Aktualności

RUSZYŁY ZGŁOSZENIA DO TROPHÉE MILLE POLAND 2024

22 października w CHEFS ATELIER – siedzibie Chefs Culinar Polska w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland

Czas na rybę! Znamy skład jury

Znamy skład Jury oceniającego konkursowe potrawy z karpiem w roli głównej, podczas tegorocznej edycji Konkursu “Czas na rybę!”. Tak jak zapowiadano, będzie profesjonalnie, obiektywnie i

Grzybobranie dla gastronomii

Po raz szósty spotkamy się na ,,Grzybobraniu dla Gastronomii”, tym razem w Villa Leśne Ustronie na Pomorzu! Organizatorem imprezy, która odbędzie się w dniach 22-23

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron