Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Butchery&Wine Gdynia z rekomendacją Michelin Guide Poland 2024!

Tegoroczne wydanie przewodnika Michelin Guide Poland po raz pierwszy uwzględniło w przewodniku region Pomorski. Oprócz restauracji z Gdańska i Sopotu, w przewodniku znalazły się dwie rekomendowane restauracje z Gdyni. Jedną z nich jest Butchery&Wine Gdynia.
Wydawany od 124 lat przewodnik Michelin Guide dzięki swojej wiarygodności i bezstronności, jest doskonałym promotorem, nie tylko dla wyróżnionych miejsc, ale również całego regionu. W związku z włączeniem po raz pierwszy do przewodnika regionu Pomorskiego, spodziewany jest znaczny wzrost odwiedzin Trójmiasta przez turystów krajowych i zagranicznych, podążających szlakiem rekomendowanych miejsc oraz rozwój turystyki tzw. „city break”. Dobrym przykładem jest tutaj Poznań, który w zeszłym roku został objęty rekomendacjami przewodnika.

Szef kuchni B&W Gdynia Mateusz Ciołko przyznał: To wielkie wyróżnienie dla miejsca, które otworzyło się zaledwie półtora roku temu. Przez ten czas, nie tylko zgromadziło rzeszę wiernych gości, ale też zostało dostrzeżone przez inspektorów, najbardziej prestiżowego i opiniotwórczego przewodnika kulinarnego na świecie.

To wyróżnienie dodało nam skrzydeł i jest potwierdzeniem tego, że to co robimy – robimy dobrze, z wielką pasją i zaangażowaniem. – dodaje Piotr Lemański General Manger restauracji.

Butchery&Wine Gdynia wchodzi w skład restauracji należących Ferment Group (Le Braci, Butchery&Wine Warszawa, Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Rozbrat 20 wyróżniona w tym roku gwiazdką Michelin), na czele którego stoi przedsiębiorca i restaurator Daniel Pawełek – dwukrotny zdobywca tytułu Top Restaurator wg magazynu Forbes i agencji For. Gdyńska restauracja odwołuje się do tego, co cechuje pozostałe restauracje w grupie – czyli prostego, uczciwego, ale bardzo smacznego jedzenia. To właśnie smak i autentyczność jest największym wyróżnikiem B&W Gdynia. W menu przeważa najwyższej jakości wołowina, różne cięcia steków, ale ponieważ położona jest nad Bałtykiem sporą część karty zajmują też ryby i produkty lokalne.

Za projekt wnętrz odpowiada architekt Kacper Gronkiewicz, znany z wielu cenionych realizacji. Jego projekt Le Braci znalazł się na short liście Dezeen Awards 20 najpiękniejszych restauracji świata. Jak sam mówi, w gdyńskim lokalu tworzy wielką scenografię spektaklu jakim jest karmienie. Za inspirację posłużyły obrazy Wojciecha Fangora.

Michelin Guide o Butchery&Wine Gdynia w Point of View

Siostrzana restauracja do długo działającej warszawskiej placówki (przyp. Butchery&Wine Warszawa), która podąża za tym samym sprawdzonym mottem (przyp. Love What You Eat), ta dobrze zarządzana restauracja spełniająca swoje obietnice. Zamów butelkę wina z karty i wybierz spośród lokalnych mięs, od doskonałej domowej kaszanki po różne steki z grilla; przygotowanie ryb jest równie doskonałe, co zapewnia szeroki wybór. Jeśli masz ograniczony budżet, menu lunchowe oferuje doskonały stosunek jakości do ceny.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content