W dniach 9-12 marca w Rosji (St. Petersburg) podczas targów gastronomicznych ExpoHoReCa odbyły się Europejskie Drużynowe Mistrzostwa Kawowe (ETCC). Wzięło w nich udział siedem drużyn. Polskę reprezentowali: Łukasz Jura, Marcin Michalik, Iza Popiołek i Czarek Sakowski. Udział polskiej reprezentacji sponsorowała firma De Longhi. Zawodnicy musieli wykazać się widzą i umiejętnościami z zakresu: ogólnej wiedzy o kawie, rozpoznawania jej defektów, oceny sensorycznej, tworzenia mieszanek kaw, palenia i zaparzania kawy różnymi metodami. Ciekawym wyzwaniem była również praca w rosyjskich kawiarniach. Więcej informacji: Konrad Oleksak, koordynator SCAE w Polsce, konradbarista@gmail.com
Zdrowie z warzyw i owoców
Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na