IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
Park Solidarności w Radomsku
Znane są już szczegóły tegorocznej, czwartej już edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki. Impreza odbędzie się 8 września w Parku Solidarności w Radomsku. Jak w latach ubiegłych, przyświecać jej będą hasła promocji tradycyjnej i naturalnej żywności oraz podnoszenia świadomości zdrowotnej.
Pomocą będą służyć lekarze, specjaliści z zakresu dietetyki oraz promotorzy zdrowego odżywiania, którzy zachęcą do aktywnego i zdrowego stylu życia – mówi Katarzyna Tadeusiak z wydziału kultury i promocji Urzędu Miasta w Radomsku.
Gościem Specjalnym wydarzenia będą:
Kurt Scheller – dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej, laureat wielu prestiżowych nagród, członek i założyciel organizacji kulinarnych w Polsce i innych krajach
Anna Starmach – Gwiazda programu Masterchef i Pyszne 25
Stałymi punktami programu będą konkursy na „Mistrza Radomszczańskiej Zalewajki” i „Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki”, w których udział wezmą lokalne restauracje.
O Radomszczańskiej Zalewajce
Tradycyjna potrawa (wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) od zawsze związana z miastem. Jej początki sięgają XIX wieku, kiedy to w codziennym jadłospisie dominowała zdrowa żywność pochodząca z zasobów lasów i pól. Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z głębinowych ujęć w Radomsku, mączastych odmian ziemniaka uprawianych w okolicach miasta, oraz nadających jej niepowtarzalnego smaku suszonych grzybów – gąsek, zwanych też zieleniatkami. Radomszczańską zalewajkę wzbogacał smak śmietany i zamiennie – wytopionej słoniny lub sadła.
W recepturze radomszczańskiej zalewajki zawarta jest wielowiekowa tradycja, niepowtarzalny smak, prostota i zdrowie. Stanowi przysmak stołów i serwowana jest przy wielu okazjach. Jej wyjątkowość – szczególnie dla osób spoza Radomska – jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Wydarzeniem towarzyszącym IV Ogólnopolskiemu Festiwalowi Zalewajki Radomsko 2013 będzie próba pobicia dotychczasowego Rekordu Polski z 01 czerwca 2009r, gdzie Radomsko zasłynęło z ugotowania największej ilości radomszczańskiej zalewajki.
Podczas XV edycji Dni Radomska Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego zużywając:
- 2000 l wody,
- 120 l żurku,
- 230 kg ziemniaków,
- 7 kg suszonych grzybów,
- 30 l śmietany,
- 40 główek czosnku,
- 60 kg cebuli,
- 100 kg słoniny,
- 15 kg przypraw
ugotował 2480 litrów radomszczańskiego specjału, co dało 8000 porcji, które trafiły do zgromadzonej publiczności. W ten sposób zapewnili sobie wpis do Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości.
Próbę pobicia dotychczasowego rekordu podjęli się Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch którzy wraz z zaproszonymi mistrzami sztuki kulinarnej ugotują w wielkim kotle Radomszczańską Zalewajkę wg tradycyjnej receptury . Akcji tej przyświeca cel charytatywny gdzie ugotowana zupa będzie wydana gościom imprezy za przysłowiową złotówkę na rzecz podopiecznej Fundacji Wcześniak – Zosi Wieloch pod hasłem „POMOC DLA ZOSI” http://wczesniak.pl/component/content/article/385
Dodatkowo podczas akcji gotowania zupy w namiocie Szefów Kuchni będzie prowadzona licytacja różnych przedmiotów i usług.
Cała akcja odbywa przy współorganizacji Urzędu Miasta Radomsko, Hotelu*** TED i Restauracji Jan w Bełchatowie. Patronat objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Wszystkie osoby i firmy zainteresowane jakimkolwiek wsparciem i pomocą tejże akcji proszone są o kontakt z Waldemar Hołówka Tel. 609 548 355 mail. w.holowka@holsongroup.eu lub Przemysław Wieloch Tel. 691 784 761 mail. przemekwieloch@gmail.com
Z kulinarnym pozdrowieniem
Waldemar Hołówka & Przemek Wieloch