Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gotowanie Wielkiej Zalewajki dla Zosi

IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki  
Park Solidarności w Radomsku

 

Znane są już szczegóły tegorocznej, czwartej już edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki. Impreza odbędzie się 8 września w Parku Solidarności w Radomsku. Jak w latach ubiegłych, przyświecać jej będą hasła promocji tradycyjnej i naturalnej żywności oraz podnoszenia świadomości zdrowotnej. 
Pomocą będą służyć lekarze, specjaliści z zakresu dietetyki oraz promotorzy zdrowego odżywiania, którzy zachęcą do aktywnego i zdrowego stylu życia – mówi Katarzyna Tadeusiak z wydziału kultury i promocji Urzędu Miasta w Radomsku.

Gościem Specjalnym wydarzenia będą:

Kurt Scheller – dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej, laureat wielu prestiżowych nagród, członek i założyciel organizacji kulinarnych w Polsce i innych krajach 

Anna Starmach – Gwiazda programu Masterchef i Pyszne 25

Stałymi punktami programu będą konkursy na „Mistrza Radomszczańskiej Zalewajki” i „Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki”, w których udział wezmą lokalne restauracje.

 

 

 

O Radomszczańskiej Zalewajce

Tradycyjna potrawa (wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) od zawsze związana z miastem. Jej początki sięgają XIX wieku, kiedy to w codziennym jadłospisie dominowała zdrowa żywność pochodząca z zasobów lasów i pól. Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z głębinowych ujęć w Radomsku,  mączastych odmian ziemniaka uprawianych w okolicach miasta, oraz nadających jej niepowtarzalnego smaku suszonych grzybów – gąsek, zwanych też zieleniatkami. Radomszczańską zalewajkę wzbogacał smak śmietany i zamiennie – wytopionej słoniny lub sadła.

W recepturze radomszczańskiej zalewajki zawarta jest wielowiekowa tradycja, niepowtarzalny smak, prostota i zdrowie. Stanowi przysmak stołów i serwowana jest przy wielu okazjach. Jej wyjątkowość – szczególnie dla osób spoza Radomska – jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

  

Wydarzeniem towarzyszącym IV Ogólnopolskiemu Festiwalowi Zalewajki Radomsko 2013 będzie próba pobicia dotychczasowego Rekordu Polski z   01 czerwca 2009r,  gdzie Radomsko zasłynęło z ugotowania największej  ilości radomszczańskiej zalewajki.

Podczas XV edycji Dni Radomska Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego zużywając:

  • 2000 l wody,
  • 120 l żurku,
  • 230 kg ziemniaków,
  • 7 kg suszonych grzybów,
  • 30 l śmietany,
  • 40 główek czosnku,
  • 60 kg cebuli,
  • 100 kg słoniny,
  • 15 kg przypraw

ugotował 2480 litrów radomszczańskiego specjału, co dało   8000 porcji, które trafiły do zgromadzonej publiczności. W ten sposób zapewnili  sobie wpis  do Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości.

  

 

 

 

 

Próbę pobicia dotychczasowego rekordu podjęli się Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch którzy wraz z zaproszonymi mistrzami sztuki kulinarnej ugotują w wielkim kotle Radomszczańską Zalewajkę wg tradycyjnej receptury . Akcji tej przyświeca cel charytatywny gdzie ugotowana zupa będzie wydana gościom imprezy za przysłowiową złotówkę na rzecz podopiecznej Fundacji Wcześniak – Zosi Wieloch  pod hasłem „POMOC DLA ZOSI” http://wczesniak.pl/component/content/article/385

Dodatkowo podczas akcji gotowania zupy w namiocie Szefów Kuchni będzie prowadzona licytacja różnych przedmiotów i usług.

Cała akcja odbywa przy współorganizacji Urzędu Miasta Radomsko, Hotelu*** TED i Restauracji Jan w Bełchatowie.     Patronat objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Wszystkie osoby i firmy zainteresowane jakimkolwiek wsparciem i pomocą tejże akcji proszone są o kontakt z Waldemar Hołówka    Tel. 609 548 355 mail. w.holowka@holsongroup.eu lub  Przemysław Wieloch  Tel. 691 784 761 mail.  przemekwieloch@gmail.com

Z kulinarnym pozdrowieniem

Waldemar Hołówka  &   Przemek Wieloch

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron