W dniu 4 lipca 2016 r. doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej ,,Polscy Liderzy Gastronomii” reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie, Wojciecha Ożoga – menagera, Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów, Ireneusza Jundziłła i Rafała Maneckiego – Portal Pracawgastronomii.pl – z grupą członków Klastra reprezentującą szkoły gastronomiczne i hotelarskie. Dyrektorzy i koordynatorzy szkół z Bieczy, Chełma, Czudca, Garwolina, Gorzowa Wielkopolskiego, Grodziska Wielkopolskiego, Hrubieszowa, Kędzierzyna-Koźla, Krotoszyna, Legnicy, Lubania, Łowicza, Łukowa, Miętna, Nysy, Olesna, Ostrołęki, Ostrzeszowa, Pilzna, Pyrzyc, Ryglic, Sieradza, Szczytna, Tarnowa, Warszawy, Wojsławic, Wojnicz i Żychlina na wspólnej konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się w celu wyłonienia kluczowych tematów współpracy oraz lidera grupy szkół.
Po merytorycznej ocenie propozycji zgłoszonych przez Zarząd Klastra wspólnie podjęto decyzję, że kluczowe tematy współpracy to:
- Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem).
- Akredytacja Klastra dla szkół.
- Rozbudowa struktur regionalnych, współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra.
- Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego.
- Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli.
- ,,College”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole Mistrzów.
- Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy.
- Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli.
- Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu Facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły.
- Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”.
- Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek).
Pod koniec spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016-2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz sponsorom: Żywiec Zdrój S.A. ,CSB Dystrybucja Herbaty Barnes & Watson, CQB House Sp.z o.o. Naturalne soki, Coffee Zone Sp. z o.o, Cukiernia Ambasadorska z Rzeszowa, Restauracja Moonsfera z Warszawy, Gastro Magic Service.
Grzegorz Górnik – Koordynator Klastra