Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

I Konferencja Branży Gastronomicznej ,,Klaster łączy środowisko”

W dniu 4 lipca 2016 r. doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej ,,Polscy Liderzy Gastronomii” reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie, Wojciecha Ożoga – menagera, Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów, Ireneusza Jundziłła i Rafała Maneckiego – Portal Pracawgastronomii.pl – z grupą członków Klastra reprezentującą szkoły gastronomiczne i hotelarskie. Dyrektorzy i koordynatorzy szkół z Bieczy, Chełma, Czudca, Garwolina, Gorzowa Wielkopolskiego, Grodziska Wielkopolskiego, Hrubieszowa, Kędzierzyna-Koźla, Krotoszyna, Legnicy, Lubania, Łowicza, Łukowa, Miętna, Nysy, Olesna, Ostrołęki, Ostrzeszowa, Pilzna, Pyrzyc, Ryglic, Sieradza, Szczytna, Tarnowa, Warszawy, Wojsławic, Wojnicz i Żychlina na wspólnej konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się w celu wyłonienia kluczowych tematów współpracy oraz lidera grupy szkół.
Po merytorycznej ocenie propozycji zgłoszonych przez Zarząd Klastra wspólnie podjęto decyzję, że kluczowe tematy współpracy to:

  1. Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem).
  2. Akredytacja Klastra dla szkół.
  3. Rozbudowa struktur regionalnych, współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra.
  4. Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego.
  5. Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli.
  6. ,,College”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole Mistrzów.
  7. Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy.
  8. Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli.
  9. Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu Facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły.
  10. Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”.
  11. Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek).

Pod koniec spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016-2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz sponsorom: Żywiec Zdrój S.A. ,CSB Dystrybucja Herbaty Barnes & Watson, CQB House Sp.z o.o. Naturalne soki, Coffee Zone Sp. z o.o, Cukiernia Ambasadorska z Rzeszowa, Restauracja Moonsfera z Warszawy, Gastro Magic Service.

Grzegorz Górnik – Koordynator Klastra

 

 DSC2234

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron