Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

I Ogólnopolski Konkurs „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel”

Haston City Hotel we Wrocławiu po raz pierwszy podejmie się organizacji ogólnopolskiego Konkursu kulinarnego, który w swoim założeniu będzie wydarzeniem cyklicznym.

Impreza odbędzie się w dniach 8–9 listopada 2012 roku w nowopowstałym Haston City Hotel we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3.

Wydarzenie to przyciągnie wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz osoby z „pierwszych stron gazet”, które z pewnością przyczynią się do podniesienia prestiżu wydarzenia.

W ogólnopolskim Konkursie będzie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 9 listopada o godzinie 9.00, a zakończą około godziny 14.00. Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpi na wieczornej Gali o godz. 20.00. Nagrody: za zajęcie I miejsca jest 10 000 zł plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 7000 zł plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000 zł plus nagrody rzeczowe.
Każda ekipa w dniu Konkursu wystąpi w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie ekipy przystąpią do działań równocześnie i przez 10 minut luzować będą po trzy flądry (zadanie dla szefów ekip) oraz kroić prawidłowo i zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w julienne, brunoise, emince, macédoine, a także ziemniaki, na sposób cocottes, rissolleés (zadanie dla kucharzy pomocników). Wszystkie warzywa i ziemniaki będą wcześniej obrane i umyte.
Druga część Konkursu rozpocznie się o godzinie 10:00, a zmagania konkursowe toczyć się będą na czterech stanowiskach, zgodnie z kolejnością wylosowaną przez uczestników Konkursu w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek).
Każda ekipa przed rozpoczęciem pracy będzie mieć 10 min na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez organizatora.
Każda dwuosobowa ekipa uczestnicząca w Konkursie, obowiązkowo musi wykonać potrawę w formie:
PRZEKĄSKI CIEPŁEJ – z obowiązkowym użyciem fileta z łososia, małż bouchot lub hiszpańskich i szafranu (dla 8 osób) podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora,
DANIA GŁÓWNEGO – z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością , winogrona i mięty (dla 8 osób) podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora.

Gwiazdy wieczoru to oczywiście Kucharze oraz wręczający wyróżnienia Prezydent Wrocławia- Pan Rafał Dutkiewicz, który objął Patronat Honorowy nad Konkursem. Oprawę muzyczną uświetni swoim występem Zbigniew Wodecki, wspierający wszystkie Gwiazdy na scenie.

Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało szacowne Jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego, w skład którego wchodzić będą: Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący cały konkurs Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu i jurorem jednocześnie, będzie Magda Gessler.

Konkurs jest wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.

Regulamin konkursu

Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o kontakt na adres: konkurs@haston.pl

Kontakt:

Tomasz Zgajewski
z-ca Dyrektora Hotelu
Haston City Hotel
51-117 Wrocław, ul. Irysowa 1-3
www.haston.pl

Tel. 0 506 006 117
E-mail: tzgajewski@haston.pl

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron