Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych i smakowitych polskich ciast. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.) informuje o rozpoczęciu konkursu dla wszystkich firm, które wypiekają ten rodzaj ciasta: cukierni, restauracji, kawiarni, barów.
Celem projektu Promocja konsumpcji jabłek: Szarlotka jest zwiększenie spożycia krajowych owoców i warzyw oraz ich przetworów, w tym produktów ekologicznych, a także produktów wytwarzanych lokalnie lub pochodzących z lokalnych surowców.
Ciasto ma być wypieczone z polskich jabłek, regionalnych, specyficznych odmian, składników obniżających wartości energetyczne, składników prozdrowotnych ponadto produkt nie może być mrożony. Szczegółowy regulamin konkursu jest dostępny na stronie: https://sitspoz.pl/promocja-konsumpcji-jablek-szarlotka/
Aby wziąć udział w konkursie należy:
1) Zrobić zdjęcie swojego wypieku
2) Wypełnić formularz zgłoszeniowy na stronie SITSpoż.: https://sitspoz.pl/konkurs-formularz/
UWAGA: Zgłoszenia przyjmowane są do 31 stycznia 2024.
Konkurs będzie przeprowadzony na Facebooku SITSpoż.: https://www.facebook.com/events/830005592204022/?active_tab=discussion
Zgłaszający się do konkursu otrzymają książkę „Turystyka ze smakiem”.
Zwycięzca konkursu zostanie ogłoszony w czasopismach branżowych (w tym również w „Przeglądzie Gastronomicznym”), na stronie internetowej i mediach społecznościowych SITSpoż. i „Przeglądu” oraz na uroczystym Balu Charytatywnym Polskiej Gastronomi, który odbędzie się 13.02.2024 roku, gdzie zwycięzcy będą mogli zaprezentować swoją przepyszną szarlotkę.
Redakcja „PG” serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w tym smakowitym konkursie!
Projekt „Promocja konsumpcji jabłek: Szarlotka” jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.