10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.
O Puchar będzie walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych.
Organizatorem konkursu jest Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce, a „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH DRUŻYN:
1/ Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie
Uczestnicy: Patryk Jankowski, Maja Siebert
Opiekun: Alicja Jaworska-Piasecka
Danie konkursowe: Ballotine, szynka wędzona, palone siano, pyry z gzikiem/ krokiet, shimeji, demi glace z borówką brusznicą
2/ Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie
Uczestnicy: Julia Wałdoch, Zuzanna Gostkowska
Opiekun: Tomasz Grzegorzewski
Danie konkursowe: Schab z kością w posypce pietruszkowej/ stek z polędwicy wołowej/ postument marchewkowy/ beza z ziemniaka truflowego/ burak glazurowany/ brokuł/ marchewka/ sos z czerwonego wina
3/ Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie
Uczestnicy: Amelia Hrycaj, Wiktoria Wilga
Opiekun: Anna Przeździak
Danie konkursowe: Cielę na kapuścianym gniazdku z boczkiem, lubelską lemieszką skąpaną w trufli podane z sosem z szalotek, cydru lubelskiego i miodu
4/ Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach
Uczestnicy: Joanna Nalbach, Marcelina Lelo
Opiekun: Lucyna Poczobut
Danie konkursowe: Polędwica wołowa/ babka ziemniaczana z wędzoną słoniną/ ser z Filipowa/ espuma z topinamburu
5/ Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Uczestnicy: Julia Gilner, Oliwia Lenczewska
Opiekun: Karolina Malaga
Danie konkursowe: Polędwiczka wieprzowa faszerowana wołowiną/ gumiklyjzy/ sos piwno-miodowy/ purée z dyni/ oliwa pietruszkowa
6/ Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Uczestnicy: Patrycja Szczepaniak, Julia Nabożny
Opiekun: Beata Łuka
Danie konkursowe: Roladka wieprzowa z musem drobiowym/ polędwica wołowa/ ziemniak z palonym masłem/ puree kalafiorowe/ stek z kalafiora/ demi glace/ karmelizowana marchewka/ oliwa pietruszkowa
7/ Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Uczestnicy: Piotr Marcinkowski, Kamil Sobolewski
Opiekun: Joanna Dubert
Danie konkursowe: Stek z polędwicy wołowej/ mus z boczku wieprzowego/ sos z czerwonego wina/ crème fraîche/ sweet mayo/ pomme soufflées/ żelka z buraka/ / purée z pieczonego ziemniaka
8/ Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej
Uczestnicy: Paulina Pawlik, Kornelia Szczypka
Opiekun: Sławomir Dudys
Danie konkursowe: Polędwiczka wieprzowa/ polędwica wołowa/ bryndza/ jeżyny/ seler korzeń/ chips buraczany/ grzyby shimeji
9/ Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
Uczestnicy: Mikołaj Grzegórzko, Oliwier Olszówka
Opiekun: Katarzyna Beier
Danie konkursowe: Pieczeń z polędwiczki wieprzowej otulona pâté z wołowiny i grzybów podana z gratin ziemniaczanym, pieczonymi brukselkami, coulis z buraka i malin oraz demi-glace na kościach wołowych z winem
10/ Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Dr Antoniego Toczewskiego w Kutnie
Uczestnicy: Ewelina Gontarek, Marcel Kanas
Opiekun: Emilia Durka
Danie konkursowe: Polędwica wellington podana na piedestale sosu wołowo-wieprzowego z purée z groszku, kawiorem buraczanym i chipsem bekonowym.
Konkurs finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego