Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.

O Puchar będzie walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych.

Organizatorem konkursu jest Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce, a „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH DRUŻYN:

1/ Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie

Uczestnicy: Patryk Jankowski, Maja Siebert

Opiekun: Alicja Jaworska-Piasecka

Danie konkursowe: Ballotine, szynka wędzona, palone siano, pyry z gzikiem/ krokiet, shimeji, demi glace z borówką brusznicą

2/ Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie

Uczestnicy: Julia Wałdoch, Zuzanna Gostkowska

Opiekun: Tomasz Grzegorzewski

Danie konkursowe: Schab z kością w posypce pietruszkowej/ stek z polędwicy wołowej/ postument marchewkowy/ beza z ziemniaka truflowego/ burak glazurowany/ brokuł/ marchewka/ sos z czerwonego wina

3/ Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie

Uczestnicy: Amelia Hrycaj, Wiktoria Wilga

Opiekun: Anna Przeździak

Danie konkursowe: Cielę na kapuścianym gniazdku z boczkiem, lubelską lemieszką skąpaną w trufli podane z sosem z szalotek, cydru lubelskiego i miodu

4/ Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach

Uczestnicy: Joanna Nalbach, Marcelina Lelo

Opiekun: Lucyna Poczobut

Danie konkursowe: Polędwica wołowa/ babka ziemniaczana z wędzoną słoniną/ ser z Filipowa/ espuma z topinamburu

5/ Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Uczestnicy: Julia Gilner, Oliwia Lenczewska

Opiekun: Karolina Malaga

Danie konkursowe: Polędwiczka wieprzowa faszerowana wołowiną/ gumiklyjzy/ sos piwno-miodowy/ purée z dyni/ oliwa pietruszkowa

6/ Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Uczestnicy: Patrycja Szczepaniak, Julia Nabożny

Opiekun: Beata Łuka

Danie konkursowe: Roladka wieprzowa z musem drobiowym/ polędwica wołowa/ ziemniak z palonym masłem/ puree kalafiorowe/ stek z kalafiora/ demi glace/ karmelizowana marchewka/ oliwa pietruszkowa

7/ Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Uczestnicy: Piotr Marcinkowski, Kamil Sobolewski

Opiekun: Joanna Dubert

Danie konkursowe: Stek z polędwicy wołowej/ mus z boczku wieprzowego/ sos z czerwonego wina/ crème fraîche/ sweet mayo/ pomme soufflées/ żelka z buraka/ / purée z pieczonego ziemniaka

8/ Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

Uczestnicy: Paulina Pawlik, Kornelia Szczypka

Opiekun: Sławomir Dudys

Danie konkursowe: Polędwiczka wieprzowa/ polędwica wołowa/ bryndza/ jeżyny/ seler korzeń/ chips buraczany/ grzyby shimeji

9/ Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie

Uczestnicy: Mikołaj Grzegórzko, Oliwier Olszówka

Opiekun: Katarzyna Beier

Danie konkursowe: Pieczeń z polędwiczki wieprzowej otulona pâté z wołowiny i grzybów podana z gratin ziemniaczanym, pieczonymi brukselkami, coulis z buraka i malin oraz demi-glace na kościach wołowych z winem

10/ Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Dr Antoniego Toczewskiego w Kutnie

Uczestnicy: Ewelina Gontarek, Marcel Kanas

Opiekun: Emilia Durka

Danie konkursowe: Polędwica wellington podana na piedestale sosu wołowo-wieprzowego z purée z groszku, kawiorem buraczanym i chipsem bekonowym.

Konkurs finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Aktualności

Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie

Dziewiąta edycja Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie odbędzie się w dniach16–22 listopada 2024 roku i skupi się na temacie diety śródziemnomorskiej oraz tradycyjnych przepisach, produktach

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2024

8 listopada w Wiskitkach – po 5 latach przerwy – odbył się finał 16. edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Unilever Food Solutions.

GOODSPEED I FOODSI uratowali 400 t jedzenia

Goodspeed, lider logistyki w temperaturze kontrolowanej i Foodsi, polska aplikacja do ratowania żywności i innych produktów, wspólnymi siłami uratowały przed zmarnowaniem niemal 400 ton jedzenia

Świąteczny Stół Pajacyka

Już 6 grudnia odbędzie się kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”! Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu, aby pomóc dzieciom i młodzieży z

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron