Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Marek Przyborek – mistrz Polski sommelierów 2017

Marek Przyborek jest nowym mistrzem Polski sommelierów. Pracujący na co dzień
w restauracji Northcote w brytyjskim Langho pokonał w finale Mistrzostw Macieja Sokołowskiego z firmy Mielżyński z Poznania oraz Macieja Łyko z restauracji Launceston Place w Londynie. Marek Przyborek zdobył także nagrodę publiczności. W konkursie startowało 20 topowych sommelierów pracujących w Polsce i zagranicą, należących
do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – organizatora Mistrzostw.

Konkurs przeprowadzony 27 maja w hotelu Regent w Warszawie miał dwa etapy.
Na zamknięte dla obserwatorów eliminacje składał się test z wiedzy o winie, pisemna degustacja oraz praktyczna część indywidualna. Finał, do którego zakwalifikowały się trzy osoby, odbywał się na scenie przed publicznością. Każdy z finalistów dostawał tę samą pulę zadań teoretycznych, m.in. korektę karty win, a także praktycznych, jak degustacja w ciemno czterech win kalifornijskich: Marimar Torres La Masia Chardonnay Russian River 2014, Ravenswood Old Vine Zinfandel Lodi 2013, Edna Valley Pinot Noir Central Coast 2014 i Ridge Cabernet Sauvignon Estate Santa Cruz 2013. Kandydaci do tytułu mistrza musieli też popisać się umiejętnością obsługi klientów restauracji, dobierając wina do zamawianych dań i doradzając jurorom wcielającym się w role klientów.

Finaliści wykazali się imponującą wiedzą i umiejętnością doboru wina do niebanalnie skomponowanych potraw. „Poziom konkursu jest z roku na rok wyższy, polscy sommelierzy nie odbiegają już w żadnym stopniu od swoich kolegów z krajów o zdecydowanie bardziej rozwiniętej kulturze wina”, powiedział Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Kamecki podkreślił także, że rywalizacja między uczestnikami mistrzostw jest coraz silniejsza również dlatego, że wzrosło znaczenie tytułu mistrza Polski. Laureaci polskich zawodów stali się liczącymi się graczami międzynarodowymi i sięgają po nagrody w ważnych konkursach zagranicą. Piotr Pietras, zwycięzca dwóch poprzednich edycji Mistrzostw Polski, zdobył kilka tygodni temu srebrny medal na Mistrzostwach Europy Sommelierów.

Celem mistrzostw jest przede wszystkim podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności zawodowych wśród sommelierów w Polsce, a także budowanie świadomości znaczenia wina nie tylko wśród młodych adeptów zawodu, ale również całej branży gastronomicznej i wśród Polaków, dlatego finał jest zawsze otwarty dla publiczności, która przyznaje swoją nagrodę. Sponsorzy ufundowali w tym roku dla gości konkursu atrakcyjne nagrody, zorganizowana została także degustacja win kalifornijskich ze szczepów chardonnay i cabernet sauvignon.

Partnerzy strategiczni Mistrzostw:

  • ·California Wines Poland, zapewniająca wsparcie finansowe mistrzostw oraz wina do konkursowej degustacji, a także organizująca dla publiczności przekrojową degustację chardonnay i cabernet sauvignon z portfolio polskich importerów
  • ·Warsaw Hotel Regent, zapewniający sale do przeprowadzenia zawodów oraz wspierający logistykę konkursu
  • ·Cisowianka Perlage – woda, której drobne bąbelki doskonale oczyszczają język, a naturalny smak i niskosodowość sprzyjają degustacji wina. Cisowianka Perlage towarzyszyła uczestnikom i gościom na wszystkich etapach konkursu.

             

Kontakt:

Szymon Milonas, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

Tel.: 609 500 527, e-mail: szymon@milonas.pl

Barbara Prange-Barczyńska, Star PR

Tel.: 600 042 142, e-mail: b.prange@starpr.com.pl

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron