Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Najlepsza restauracja w Polsce 2024 roku U WIENIAWY

Finał XIII edycji elitarnego Przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Majątku Howieny w Pomigaczach, perle podlaskiej agroturystyki.  W wydarzeniu wzięło udział ponad 250 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2024. „Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.

Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam Przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w pięciu grupach : jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców. Restauracje i karczmy, które otrzymały 1 lub 2 widelce zostały ogłoszone na stronie: www.poland100bestrestaurants.pl

  • NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2024 ROKU: restauracja U Wieniawy

U Wieniawy to restauracja, która od samego wejścia zachwyca swoim smakiem i gustem. Usytuowana w centrum Warszawy, tuż obok Placu Piłsudskiego. Jedzenie „U Wieniawy” to wyjątkowa podróż po polskiej kuchni lat przedwojennych (ale i nie tylko), która z pewnością pozostawi niezapomniane wrażenia. Wnętrze restauracji to prawdziwa perełka nawiązująca wystrojem i klimatem do lat 20. i 30. Każdy szczegół został tu przemyślany i zaprojektowany z dbałością o detale. Restauracja słynie z kuchni polskiej, która tu nabiera nowego wymiaru. O podniebienia gości dba szef kuchni Krzysztof Kowalski. „Maestria w kuchni powstaje nie z kawałka mięsa, który bierzesz do ręki, lecz z energii, która każe ci dzielić się z innymi dobrym smakiem” – To jego maksyma, której trzyma się w swej pracy. W roli szefa nie spoczywa na laurach, uważa, że codzienna praktyka, harmonijna współpraca z zarządzanym zespołem, uważne wsparcie serwisu, kreatywne planowanie menu – to źródła sukcesu na tym stanowisku.

  • NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2024 ROKU: Karcma Muzykancko z Poronina.

Karczmę prowadzi znany na Podhalu muzyk i folklorysta Maciek Rybka. Od urodzenia tu zamieszkały i rozmiłowany w góralszczyźnie. Choć jest specjalistą od góralskiej kuchni , od lat jego pasją jest muzyka. W „ Muzykanckiej ” połączył obie pasje i dzięki temu możemy tu nie tylko „godnie pojeść”, ale i posłuchać muzyki góralskiej.

O podniebienia creme de la creme polskiej gastronomii zadbał szef kuchni Majątku Howieny Tomasz Bułach. Uwieńczeniem wieczoru była najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana przed uroczystością rozdania nagród.

W menu znalazła się m.in. przekąska – carpaccio z polędwicy jelenia | majonez szczypiorkowy | marynowana kurka | szczaw, zupa – chłodnik z pokrzywy | jesiotr | jajko przepiórcze | kawior z pstrąga, intermezzo – sorbet o smaku trawy żubrowej, danie główne – kark z jelenia | purée z topinamburu | jałowcowy Demi Glace | szparag | kiełki groszku | łubin oraz deser – monoporcja o smaku lawendy | krem lawendowy | kwiaty lawendy. Po uroczysty rozdaniu nagród goście raczyli się wykwintnymi potrawami zaserwowanymi w formie bufetu zimnego i ciepłego.

  • OFICJALNE WYNIKI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2024

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2024:

U WIENIAWY, Warszawa

GRAND AWARD – 5 WIDELCÓW:

U WIENIAWY – Warszawa

RESTAURACJA GUSTO – Karpacz

I LOVE PASTA – Jelenia Góra

RESTAURACJA CRAFT – Wrocław

PAŁAC BRUNÓW – Brunów

DRUKARNIA SMAKU CRISTINA – Zakopane

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

WILLA POPRAD – Rytro

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

FIORENTINA – Kraków

BOTTIGLIERIA 1881 – Kraków

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków

RESTAURACJA GAVI – Kraków

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

RESTAURACJA SZÓSTKA – Warszawa

EPOKA RESTAURANT – Warszawa

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

BEZ GWIAZDEK- Warszawa

RESTAURACJA SARA WOZOWNIA – Mała Wieś

NOVA WOLA – Warszawa

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

MAJĄTEK HOWIENY – Pomigacze

FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY – Anusin

REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża

TAWERNA FISZA CONCEPT BY MARCIN BUDYNEK – Augustów

RESTAURACJA POD SOKOŁEM – Sokółka

SEARCLE GDYNIA – Gdynia

BIAŁY KRÓLIK RESTAURANT – Gdynia

ARCO BY PACO PEREZ – Gdańsk

ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice

DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko-Biała

RESTAURACJA REFLEKTARZ – Ryn

MAGIA LUBCZYKU – Dźwirzyno

RESTAURACJA LOBSTER – Kołobrzeg

RESTAURACJA POLONAISE – Świnoujście

RESTAURACJA KARKUT – Szczecin

MUGA – Poznań

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 WIDELCE

I LOVE ITALY – Jelenia Góra

RESTAURACJA PRZYSTAŃ I MARINA – Wrocław

RESTAURACJA BERGO – Szklarska Poręba

RESTAURACJA BUBBLES – Warszawa

RESTAURACJA ELEMENTS – Świeradów-Zdrój

RESTAURACJA PIATTI – Szklarska Poręba

RESTAURACJA REGIONALNE TALERZE – Szklarska Poręba

RESTAURACJA BABINICZ – Szczawno-Zdrój

RESTAURACJA SCORIA – Bydgoszcz

RESTAURACJA PIERNICOVA – Toruń

KUCHNIA BY MARCIN SZUKAJ – Bydgoszcz

RESTAURACJA MARE E MONTI – Łódź

RESTAURACJA WĄTEK – Łódź

RESTAURACJA AMARYLIS – Kraków

RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne

A’BRACCIATE PASTA & WINE – Kraków

ZALIPIANKI EWA WACHOWICZ – Kraków

BOCCANERA – Kraków

SZARA GĘŚ – Kraków

RESTAURACJA MARILOR – Zakopane

RESTAURACJA GRAND KASPROWY – Zakopane

ZBYRCOK – Zakopane

REGALE BAR & RESTAURANT – Kraków

RESTAURACJA REGIONALNA NOSALOWY DWÓR – Zakopane

STOCCAGGIO WINE BAR – Kraków

RESTAURACJA DWIE RZEKI – Balice

RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa

RESTAURACJA AKADEMIA – Warszawa

RESTAURACJA MOFFO – Warszawa

U KUCHARZY W ARSENALE – Warszawa

MEZE BY TEO VAFIDIS & SONS – Warszawa

AVE PEGAZ – BAR LIRYCZNY – Warszawa

RESTAURACJA MOZAIKA – Warszawa

RESTAURACJA TRẦN TRẦN – Warszawa

RESTAURACJA GRAF BY TOMASZ SMOCZYK – Sulisław

RESTAURACJA ORIENTALNA OMATSU-SUSHI – Ropczyce

GARAGE GRILL & BAR – Łomża

RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok

NOWA SZEKLA – Augustów

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

RESTAURACJA BUKSZPRYT – Rewa

RESTAURACJA MY PLACE – Gdynia

SOLMARINA RESTAURANT – Gdańsk

RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ – Istebna

RESTAURACJA KUCHNIA OTWARTA – Katowice

PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów

RESTAURACJA POLKA – Wisła

SPICHLERZ GLIWICE – Gliwice

RESTAURACJA MŁODNIK – Katowice

RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina

KAKTUSY KATO KONCEPT KULINARNY – Katowice

RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

KELNERZY W WIEŻY – Zabrze

SI SENOR – Kielce

PAŁAC WARLITY – Warlity Małe

TRATTORIA W PUSZCZY – Ruciane-Nida

RESTAURACJA PAŁACOWA – Stare Jabłonki

RESTAURACJA SIROCCO – Olsztyn

LEVEL 5 – Sianożęty

RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście

SUSHI GRILL & BAR – Świnoujście

RESTAURACJA PERSANTE – Kołobrzeg

RED SALT STEAK & WINE – Międzyzdroje

RESTAURACJA ARTE – Kołobrzeg

RESTAURACJA ONSEN – Kołobrzeg

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

AWARD OF EXCELLENCE – 3 WIDELCE

PAŁAC MOJĘCICE – Mojęcice

RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie

NOWELA BISTRO & WINO – Wrocław

ACQUARIO – Wrocław

RESTAURACJA ALBERO – Karpacz

RESTAURACJA PAŁAC ŁAGÓW – Łagów

RESTAURACJA SALT – Toruń

CZARNA DAMA – Janowiec

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Łódź

VIALE VERDE RISTORANTE – Kraków

RESTAURACJA BIAŁA RÓŻA – Kraków

DOM MIODU I WINA – Muszyna

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów

RISTORANTE TAORMINA – Oświęcim

RÓŻANA BATOREGO 19 – Tarnów

HOTEL ILKUS & RESTAURANT – Krze

CRISTINA RISTORANTE & PIZZERIA – Zakopane

MR’ JERRY RESTAURACJA & STEAK HOUSE – Nowy Sącz

RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice

RESTAURACJA BESKIDZKA – Andrychów

RESTAURACJA PLACEK I SKÓRKA – Brzeszcze

RESTAURACJA POD SIEKIERKAMI – Szczawnica

RESTAURACJA ORIZA – Gdów

MOZAIKA 75 – Tarnów

RESTAURACJA DZIKI BYK 2.0 – Nowy Targ

RESTAURACJA APOLLO – Nowy Sącz

BAR CAFFE BUON GIORNO – Kęty

KLONN – Warszawa

CEVICHE BAR – Warszawa

FUTURE & WINE – Warszawa

RESTAURACJA BRINDISI – Warszawa

PIZZERIA BELLA NAPOLI SPAGHETTERIA – Warszawa

RESTAURACJA LUNASOL – Józefów

RESTAURACJA LEŚNA PRZYSTAŃ – Osiek Grodkowski

RESTAURACJA W KAMIENICY – Łomża

BLACK SHEEP – Łomża

RESTAURACJA ZATOKA SMAKÓW – Jastarnia

RESTAURACJA FENOMEN – Gdańsk

RESTAURACJA DOTYCHCZAS – Tychy

RESTAURACJA BUKOVA – Istebna

RESTAURACJA DWÓR BISMARCA – Mysłowice

RESTAURACJA TERRA MARE – Katowice

RESTAURACJA BESKIDZKA 40 – Szczyrk

RESTAURACJA TWOJA KOLEJKA – Łodygowice

U KELNERÓW – Katowice

RYNEK 11 RESTAURANT & COCTAIL BAR – Kielce

RESTAURACJA DA VINCI – Chęciny

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

RESTAURACJA HOTELU OGNISTY PTAK – Ogonki

GOŚCNIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

RESTAURACJA OSTOJA – Bogaczewo

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

2 WIDELCE

LWIA BRAMA² – Wrocław

POD PAPUGAMI RESTAURANT & COCKTAIL BAR – Wrocław

MARTIM RESTAURANT – Wrocław

RESTAURACJA DESTYLARNIA – Mierzęcin

RESTAURACJA UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW – Gola Dzierżoniowska

RESTAURACJA BASTER – Kraków

POD NOSEM – Kraków

MEAT ME – Limanowa

REST. BACZEWSKICH – Warszawa

TRATTORIA ANTICA – Opole

RESTAURACJA FERULA – Radawa

RESTAURACJA FRATELLI – Mielec

DYM NA WODZIE – Słupsk

RESTAURACJA CESARSKA – Chorzów

CAFE & RESTAURANT DOBRY ROK – Częstochowa

RESTAURACJA JOKER – Tychy

ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce

FLAVORIA – Poznań

1 WIDELEC

BISTRO 8 I PÓŁ – Wrocław

RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków

RESTAURACJA BONA – Kraków

RESTAURACJA CZARNA OWCA – Piwniczna

4 PORY ROKU – Toruń

RESTAURACJA MARCONI – Turzno

STÓŁ I WÓŁ – Lublin

RESTAURACJA PENSJONAT KAZIMIERSKI – Kazimierz Dolny

RESTAURACJA GĘŚ I WINO – Spała

RESTAURACJA MIÓD I WINO – Sulejów

RESTAURACJA BAJKA – Grodziec

ZAMKOWY MŁYN – Krapkowice

PAWILON TOWARZYSKI – Białystok

RESTAURACJA PAK CHOI – Sopot

RESTAURACJA BONŻUR – Gdańsk

RESTAURACJA BLUBELL – Siewierz

RESTAURACJA PARKOWA – Jastrzębie-Zdrój

RESTAURACJA PRODIŻ – Katowice

RESTAURACJA ZŁOTY SMOK – Tychy

LEŚNA PERŁA – Rudziniec

RESTAURACJA YESIOTR – Licheń Stary

ZIELONA WERANDA – Poznań

  • NAGRODY SPECJALNE:

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA 2024

REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża

NAJLEPSZY BAR KREATYWNY

AVE PEGAZ – Warszawa

AMBASADOR, PROMOTOR KUCHNI WŁOSKIEJ – Giancarlo Russo

FOOD SHARING

RESTAURACJA BUBBLES – Warszawa

DEBIUT ROKU

RESTAURACJA CANOE LOUNGE – Warszawa

KLIMATYCZNE MIEJSCE ROKU

RESTAURACJA AKADEMIA – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA AZJATYCKA

RESTAURACJA TRẦN TRẦN – Warszawa

SZEF KUCHNI JUTRA

Tomasz Czarnecki

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

Dariusz Sienicki

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

Paweł Stawicki

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

Marcin Budynek

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

Bartosz Peter

SZEF KUCHNI ROKU

Przemysław Woźny

  • NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2024

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

4 WIDELCE

 KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KLIMTÓWKA – Wolbrom

JAKUBOWA IZBA – Ryki

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica-Zdrój

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA – Zakopane

NORDOWI MOL – Celbowo

3 WIDELCE

KARCZMA U WALUSIA – Krynica-Zdrój

2 WIDELCE

SIWY DYM – Celejów

KARCZMA ŁEMKOWSKA KŁYNEC – Krynica-Zdrój

1 WIDELEC

KARCZMA U KLAGÓW – Łącko

Aktualności

Targi EXPO SWEET 2025

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska naszej redakcji podczas największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 16-19 lutego. Czekamy

Przegląd Gastronomiczny 01/2025

Nowy numer „PG” 1/2025 Zmiany w prawie w 2025 roku – Adrianna Lotolc    2 Trendy w branży żywności i napojów    4 Lokalnie i tradycyjnie            6

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron