Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Nauczyciele dla gastronomii

Nauczyciele dla gastronomii

Szczecińskie szkoły dla gastronomii” to akcja zainicjowana przez dyrekcję Szkoły Podstawowej nr 63 w Szczecinie. Nauczyciele chcą oddać część swojej trzynastej pensji, aby wesprzeć wybrany lokal gastronomiczny.

–  Starówka zawsze tętniła życiem, wystarczyło otworzyć okna w szkole, aby uczyć się języków obcych. Z tym większym żalem patrzę na zamknięte restauracje ludzi, którzy muszą sprzedawać swój dobytek, aby mieć z czego żyć. Dlatego postanowiliśmy zrobić coś, aby wesprzeć chociaż jeden lokal. Nie jestem naiwna i wiem, że wszystkim nie pomożemy. Jednak nie możemy się biernie przyglądać sytuacji –  mówi Joanna Poleć-Trusiuk, dyrektorka SP nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie i pomysłodawczyni akcji.

Od 1 do 12 lutego przedsiębiorcy, którzy chcieliby skorzystać z pomocy nauczycieli mogą się zgłaszać na maila: sekretariat@sp63.szczecin.pl

Będziemy prosić o rozmowę i krótki opis sytuacji w firmie. Wiemy, że to nie jest łatwe przyznawać się do kłopotów finansowych. Staramy się spojrzeć na problem szerzej: w gastronomii pracują też rodzice naszych uczniów, a ta trudna sytuacja przenosi się także w jakiś sposób na dzieci. Tym bardziej chcemy pomóc. Pensje nauczycieli nie są wysokie, ale jeśli ktoś chce, może przekazać tyle ile uważa, razem możemy więcej. Jest nas w Szczecinie kilka tysięcy – dodaje Joanna Poleć-Trusiuk.

Niebawem zostanie utworzone konto bankowe, a zebrane na nim środki zostaną przekazane na ten cel. Z lokali, które się zgłoszą zostanie stworzona lista, następnie nauczyciele, którzy zechcą wziąć udział w głosowaniu, wyłonią punkt, dla którego do 15 marca przeznaczone będą pieniądze.

Wiele zależy od tego ile uda się nam zebrać. O wszystkich krokach będziemy informować w grupie „Szczecińskie szkoły dla gastronomii” na Facebooku, wszystkie informacje będą jawne. Zależy nam na tym, abyśmy pomogli komuś np. nie zwolnić pracownika, albo odroczyć decyzję o zamknięciu do momentu, gdy gastronomia zostanie odmrożona – opowiada Joanna Poleć-Trusiuk.

Źródło: www.szczecin.naszemiasto.pl; oprac. Redakcja

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron