Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ogrody Hortulus Spectabilis zapraszają na Festiwal 16-17 lipca

Wielkimi krokami zbliża się siódma edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Wydarzenie odbędzie się już w najbliższy weekend, 16-17 lipca, w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy w woj. zachodniopomorskim. Zapowiada się prawdziwa uczta dla miłośników nieoczywistych kulinariów, florystyki, ogrodnictwa i ekologii.

W najbliższy weekend warto odwiedzić Dobrzycę w woj. zachodniopomorskim, gdzie w ogrodach Hortulus Spectabilis  po raz siódmy zagości Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. W programie m.in. konkursy, ciekawe prelekcje, pokazy gotowania jadalnych kwiatów i degustacje, pokazy florystyczne, warsztaty carvingu, kiermasz produktów ekologicznych oraz specjalne animacje dla dzieci. Będzie można też zwiedzić teren Ogrodów, gdzie z okazji Festiwalu powstał specjalny projekt – Rezydencja Ogrodowa, składający się z dwóch ogrodowych przestrzeni: części sypialnej z olbrzymim, secesyjnym łożem, w którym zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Druga przestrzeń przypomina wielki salon z długim, sześciometrowym betonowym stołem na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty, w której prym wiodą kwiaty jadalne.

Porady ogrodnicze

W czasie festiwalu swoją fachową wiedzą podzielą się z uczestnikami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie, wyhodować kwiaty jadalneoraz jak je pielęgnować.

Kwiatowa Kuchnia

Sercem festiwalu jest kuchnia kwiatowa. Jej Szef, Mariusz Siwak, przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z ekologicznych kwiatów wyhodowanych w Ogrodach Dobrzycy: liliowców, róż, storczyków, magnolii, piwonii, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków. Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale i również kosmetyków. O ich przygotowaniu opowie Katarzyna Majewska, właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna.

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, które poprowadzi na scenie głównej mistrz świata w carvingu, Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycje z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Stoiska wystawiennicze

Festiwal będzie również doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 30 wystawców nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Więcej informacji na stronie organizatora:

https://www.hortulus.com.pl/

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron