W pierwszych dniach lata, 20 i 21 czerwca br., w urokliwie położonym ośrodku Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej odbyła się tegoroczna edycja Festiwalu Ryb z Roztocza. Największą atrakcją wydarzenia był niewątpliwie konkurs dla profesjonalnych kucharzy „Smaki Galicji”, nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Organizatorem tegorocznego Festiwalu Ryb z Roztocza był Mirosław Zaborniak – właściciel kompleksu hotelowo-wypoczynkowego Dębowy Dwór i jednocześnie Prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Roztocze, występującej w roli współorganizatora. W roli współorganizatora wystąpił również Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
Warsztaty, wystawy i zawody
Festiwal rozpoczął się w poniedziałek, 20 czerwca, warsztatami kulinarnymi „Jedzmy zdrowe ryby”. Drugi dzień zgromadził tłum młodzieży, reprezentujących szkoły branżowe o kierunkach gastronomicznych i hotelarskich z województwa podkarpackiego i lubelskiego. Pod opieką opiekunów mogli zwiedzić cały kompleks hotelowo – wypoczynkowy, skorzystać z prezentacji filmów promocyjnych wyświetlanych przez reprezentantów: RLGD Roztocze, Euroregion Roztocze, Wytwórnię Filmów Oświatowych w Łodzi, obejrzeć dwie wystawy: „Opowieści o rzekach” oraz „Pejzaże roztoczańskich stawów”, uczestniczyć w zawodach wędkarskich przeprowadzonych przez Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego Zamość, czy popływać rowerkiem wodnym po stawie i poobcować z otaczającą przyrodą.
Konkursowe emocje
Jednak największą atrakcją dla młodzieży i innych uczestników wydarzenia było kibicowanie zakwalifikowanym drużynom (reprezentującym renomowane polskie restauracje i hotele) do IX edycji nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”. W skład jury weszli: Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC, Piotr Szczygielski– członek Zarządu OSSKiC i sekretarz projektu, a także reprezentujący Podkarpacie: Kamil Tłuczek – laureat konkursów kulinarnych w Polsce i zagranicą, na co dzień pracujący w Restauracji Patio Grand Hotel Boutique w Rzeszowie i Starym browarze Rzeszowskim oraz Marcin Purgacz – Ambasador Podkarpackich Smaków i Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Maciej Grubman – właściciel Irish Pub Galway w Rzeszowie.
Ponadto, Gospodarstwo Rybackie Karczma Dębowy Dwór oraz RLGD Roztocze zaprosili uczestników Festiwalu Ryb z Roztocza na konferencję „Spotkaj się z Rybakiem na Roztoczu”. Wygłoszone prelekcje przybliżyły słuchaczom tradycje hodowli ryb słodkowodnych.
Wyniki konkursu
Podsumowanie konferencji wzbudziło największe emocje, a to za sprawą ogłoszenia wyników IX edycji konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”.
Oto zwycięzcy:
- I miejsce: Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz – Szklane Lniane z Korczyny niedaleko Krosna
- II miejsce: Maksym Trushkin i Emil Buczyński – Ziomki Poziomki z Hotelu Miodowy z Dzierżoniowa
- III miejsce: Dominik Świątecki i Filip Kaczorowski z Restauracji Cucina z Poznania
Laureaci otrzymali również nominację do Finału Kulinarnego Pucharu Polski. Najbardziej nobilitującą nagrodą okazał się być voucher przekazany przez Prezesa OSSKiC, Jarosława Uścińskiego Zwycięzcy – Szefowi drużyny Krzysztofowi Kowalskiemu, na wyjazd z kadrą narodową na tegoroczne Światowe Mistrzostwa Kulinarne do Luksemburga.
Całość wydarzenia dopełnił w najkrótszą noc w roku pokaz kuchni molekularnej wykonany na tarasie hotelu przez Mistrza Jarosława Uścińskiego oraz występ grupy tanecznej „Sabat” z Zamościa.
Marlena Wiciejowska
Pomysłodawca i koordynator Festiwalu Ryb z Roztocza oraz konkursu „Smaki Galicji”.
Fot. Tadeusz Poźniak