Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Podsumowanie Festiwalu Ryb z Roztocza

W pierwszych dniach lata, 20 i 21 czerwca br., w urokliwie położonym ośrodku Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej odbyła się tegoroczna edycja Festiwalu Ryb z Roztocza. Największą atrakcją wydarzenia był niewątpliwie konkurs dla profesjonalnych kucharzy „Smaki Galicji”, nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Organizatorem tegorocznego Festiwalu Ryb z Roztocza był Mirosław Zaborniak – właściciel kompleksu hotelowo-wypoczynkowego Dębowy Dwór i jednocześnie Prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Roztocze, występującej w roli współorganizatora. W roli współorganizatora wystąpił również Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.

Warsztaty, wystawy i zawody

Festiwal rozpoczął się w poniedziałek, 20 czerwca, warsztatami kulinarnymi „Jedzmy zdrowe ryby”. Drugi dzień zgromadził tłum młodzieży, reprezentujących szkoły branżowe o kierunkach gastronomicznych i hotelarskich z województwa podkarpackiego i lubelskiego. Pod opieką opiekunów mogli zwiedzić cały kompleks hotelowo – wypoczynkowy, skorzystać z prezentacji filmów promocyjnych wyświetlanych przez reprezentantów: RLGD Roztocze, Euroregion Roztocze, Wytwórnię Filmów Oświatowych w Łodzi, obejrzeć dwie wystawy: „Opowieści o rzekach” oraz „Pejzaże roztoczańskich stawów”, uczestniczyć w zawodach wędkarskich przeprowadzonych przez Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego Zamość, czy popływać rowerkiem wodnym po stawie i poobcować z otaczającą przyrodą.

Konkursowe emocje

Jednak największą atrakcją dla młodzieży i innych uczestników wydarzenia było kibicowanie zakwalifikowanym drużynom (reprezentującym renomowane polskie restauracje i hotele) do IX edycji nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”. W skład jury weszli: Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC, Piotr Szczygielski– członek Zarządu OSSKiC i sekretarz projektu, a także reprezentujący Podkarpacie: Kamil Tłuczek – laureat konkursów kulinarnych w Polsce i zagranicą, na co dzień pracujący w Restauracji Patio Grand Hotel Boutique w Rzeszowie i Starym browarze Rzeszowskim oraz Marcin Purgacz – Ambasador Podkarpackich Smaków i Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Maciej Grubman – właściciel Irish Pub Galway w Rzeszowie.

Ponadto, Gospodarstwo Rybackie Karczma Dębowy Dwór oraz RLGD Roztocze zaprosili uczestników Festiwalu Ryb z Roztocza na konferencję „Spotkaj się z Rybakiem na Roztoczu”. Wygłoszone prelekcje przybliżyły słuchaczom tradycje hodowli ryb słodkowodnych.

Wyniki konkursu

Podsumowanie konferencji wzbudziło największe emocje, a to za sprawą ogłoszenia wyników IX edycji konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”.

Oto zwycięzcy:

  • I miejsce: Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz – Szklane Lniane z Korczyny niedaleko Krosna
  • II miejsce: Maksym Trushkin i Emil Buczyński – Ziomki Poziomki z Hotelu Miodowy z Dzierżoniowa
  • III miejsce: Dominik Świątecki i Filip Kaczorowski z Restauracji Cucina z Poznania

Laureaci otrzymali również nominację do Finału Kulinarnego Pucharu Polski. Najbardziej nobilitującą nagrodą okazał się być voucher przekazany przez Prezesa OSSKiC, Jarosława Uścińskiego Zwycięzcy – Szefowi drużyny Krzysztofowi Kowalskiemu, na wyjazd z kadrą narodową na tegoroczne Światowe Mistrzostwa Kulinarne do Luksemburga.

Całość wydarzenia dopełnił w najkrótszą noc w roku pokaz kuchni molekularnej wykonany na tarasie hotelu przez Mistrza Jarosława Uścińskiego oraz występ grupy tanecznej „Sabat” z Zamościa. 

                                                                                                          Marlena Wiciejowska

Pomysłodawca i koordynator Festiwalu Ryb z Roztocza oraz konkursu „Smaki Galicji”.

Fot. Tadeusz Poźniak

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron