Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Podsumowanie Festiwalu Ryb z Roztocza

W pierwszych dniach lata, 20 i 21 czerwca br., w urokliwie położonym ośrodku Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej odbyła się tegoroczna edycja Festiwalu Ryb z Roztocza. Największą atrakcją wydarzenia był niewątpliwie konkurs dla profesjonalnych kucharzy „Smaki Galicji”, nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Organizatorem tegorocznego Festiwalu Ryb z Roztocza był Mirosław Zaborniak – właściciel kompleksu hotelowo-wypoczynkowego Dębowy Dwór i jednocześnie Prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Roztocze, występującej w roli współorganizatora. W roli współorganizatora wystąpił również Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.

Warsztaty, wystawy i zawody

Festiwal rozpoczął się w poniedziałek, 20 czerwca, warsztatami kulinarnymi „Jedzmy zdrowe ryby”. Drugi dzień zgromadził tłum młodzieży, reprezentujących szkoły branżowe o kierunkach gastronomicznych i hotelarskich z województwa podkarpackiego i lubelskiego. Pod opieką opiekunów mogli zwiedzić cały kompleks hotelowo – wypoczynkowy, skorzystać z prezentacji filmów promocyjnych wyświetlanych przez reprezentantów: RLGD Roztocze, Euroregion Roztocze, Wytwórnię Filmów Oświatowych w Łodzi, obejrzeć dwie wystawy: „Opowieści o rzekach” oraz „Pejzaże roztoczańskich stawów”, uczestniczyć w zawodach wędkarskich przeprowadzonych przez Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego Zamość, czy popływać rowerkiem wodnym po stawie i poobcować z otaczającą przyrodą.

Konkursowe emocje

Jednak największą atrakcją dla młodzieży i innych uczestników wydarzenia było kibicowanie zakwalifikowanym drużynom (reprezentującym renomowane polskie restauracje i hotele) do IX edycji nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”. W skład jury weszli: Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC, Piotr Szczygielski– członek Zarządu OSSKiC i sekretarz projektu, a także reprezentujący Podkarpacie: Kamil Tłuczek – laureat konkursów kulinarnych w Polsce i zagranicą, na co dzień pracujący w Restauracji Patio Grand Hotel Boutique w Rzeszowie i Starym browarze Rzeszowskim oraz Marcin Purgacz – Ambasador Podkarpackich Smaków i Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Maciej Grubman – właściciel Irish Pub Galway w Rzeszowie.

Ponadto, Gospodarstwo Rybackie Karczma Dębowy Dwór oraz RLGD Roztocze zaprosili uczestników Festiwalu Ryb z Roztocza na konferencję „Spotkaj się z Rybakiem na Roztoczu”. Wygłoszone prelekcje przybliżyły słuchaczom tradycje hodowli ryb słodkowodnych.

Wyniki konkursu

Podsumowanie konferencji wzbudziło największe emocje, a to za sprawą ogłoszenia wyników IX edycji konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”.

Oto zwycięzcy:

  • I miejsce: Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz – Szklane Lniane z Korczyny niedaleko Krosna
  • II miejsce: Maksym Trushkin i Emil Buczyński – Ziomki Poziomki z Hotelu Miodowy z Dzierżoniowa
  • III miejsce: Dominik Świątecki i Filip Kaczorowski z Restauracji Cucina z Poznania

Laureaci otrzymali również nominację do Finału Kulinarnego Pucharu Polski. Najbardziej nobilitującą nagrodą okazał się być voucher przekazany przez Prezesa OSSKiC, Jarosława Uścińskiego Zwycięzcy – Szefowi drużyny Krzysztofowi Kowalskiemu, na wyjazd z kadrą narodową na tegoroczne Światowe Mistrzostwa Kulinarne do Luksemburga.

Całość wydarzenia dopełnił w najkrótszą noc w roku pokaz kuchni molekularnej wykonany na tarasie hotelu przez Mistrza Jarosława Uścińskiego oraz występ grupy tanecznej „Sabat” z Zamościa. 

                                                                                                          Marlena Wiciejowska

Pomysłodawca i koordynator Festiwalu Ryb z Roztocza oraz konkursu „Smaki Galicji”.

Fot. Tadeusz Poźniak

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content