Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Relacja z festiwalu kulinarnego w Pieninach

Pstrąg na wiele sposobów

W przepięknej scenerii Pienińskiego Parku Narodowego oraz u podnóża Trzech Koron odbył się podwójnie Pierwszy Festiwal Kulinarny. Podwójnie, ponieważ była to pierwsza edycja wydarzenia, a jednocześnie pierwsza taka impreza autorstwa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. 18 września w Sromowcach Niżnych liczni turyści mogli zobaczyć jak przygotowuje się pstrąga, a pasjonaci kuchni zmierzyli się ze sobą w zaplanowanych konkursach.

Kulinarne spotkanie w Sromowcach zorganizowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Flisaków Pienińskich na Dunajcu oraz hotelem Nad przełomem. Patronat honorowy nad imprezą objęły: Krakowska Kongregacja Kupiecka, Małopolska Organizacja Turystyczna i Wójt Gminy Czorsztyn.

Walka na przystawki
Podczas Festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. Pierwszy był skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Do drugiego w szranki stanęli profesjonalni kucharze. Wszyscy mieli za zadanie przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga.
Po podliczeniu punktów jurorzy uznali, że najlepiej zaprezentował się Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 z Krakowa, natomiast trzecia nagroda przypadła Zespołowi Szkół Zawodowych z Krościenka.
Wyniki konkursu profesjonalnych kucharzy były następujące: I miejsce – Adrian Wątroba z restauracji Vintage z Krakowa, II miejsce – Dorota Waradzyn z hotelu Nad Przełomem, III miejsce – Krzysztof Ciężobka z restauracji Dwór.

Pod czujnym okiem
Nad Konkursem pieczę sprawował prowadzący I Festiwal Kulinarny prezes SMKiC Marcin Polus, a także dwie grupy jurorów. Pierwsza ekipa to jury techniczne w składzie: Arkadiusz Ślusarenko (przewodniczący), Andrzej Kudłacz, Marek Galica, Rafał Dorociuk oraz Artur Kiciński. W jury degustacyjnym znaleźli się: Grzegorz Zdeb (przewodniczący), Wojciech Wołosowski, Jan Sienkiewicz, Tomasz Klimek.
Wielkie podziękowania należą się młodym kolegom ze Stowarzyszenia (Karolowi Dworzańskiemu, Tomkowi Jeziorkowi, Michałowi Gigielowi), którzy pomogli poświęcając swój wolny czas. Trzeba również wspomnieć o Patronach-Darczyńcach. Bez ich wsparcia nie byłaby możliwa organizacja tej kulinarnej imprezy w Sromowcach. Oto oni: Zespół Elektrowni Wodnych S.A., Emu Art., Gastropack, Polsat, Bonduelle, Swedeponic, TVPodhale, Anson (dom weselny), Commercio Polska, Niedzica .pl, Papaja.pl, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Gazeta Krakowska, Radio Kraków, Podhale24, Kobieteria (mobilny salon kosmetyczny), Robot coupe oraz Extremum (sprzęt gastronomiczny).

Pozdrawiamy
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Zarząd

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron