Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszyła rekrutacja do konkursu „Czas na rybę!”!

Do 15 września można nadsyłać swoje zgłoszenia do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” na najlepszą potrawę z karpia. Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się w malowniczej scenerii Zamku Książęcego w Niemodlinie. W tym roku konkurs zaplanowany jest na 6 i 7 października.

W piątek, 6 października, rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast sobota będzie dniem zmagań profesjonalnych kucharzy. Jest o co walczyć, ponieważ konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Oprócz podstawowego, konkursowego produktu, którym jest tradycyjnie karp opolski, kucharze wykorzystać będą musieli w swoich potrawach oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony). Organizatorzy zapewniają talerze firmy Fine Dine do prezentacji potraw konkursowych. Uczestnik ma możliwość wyboru jednego z trzech talerzy Fine Dine lub własnego talerza (zapewnionego we własnym zakresie).

Nagrody

Dla zwycięzców w konkursie uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Natomiast najlepsi szefowie kuchni zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 złotych.

Informacje o pozostałych nagrodach, regulamin i formularze zgłoszeniowe znaleźć można na stronie organizatora: czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia/ Zapraszamy!

Organizatorami konkursu są od 2018 roku: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Od ubiegłego roku w organizację włączyła się organizacja producentów Polski Karp S.A. oraz firma UNOX. Zaś tegoroczną edycję wspierać będzie Bunge, właściciel marki Kruszwica. Oprócz Stowarzyszenia Euro Toques Polska, patronami merytorycznymi tegorocznej edycji są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron