Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Spotkanie kierownictwa SITSpoż. z Ministrem Rolnictwa

W dniu 23 stycznia przedstawiciele Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego, Kazimierz Zdunowski – Przewodniczący Rady Krajowej oraz Jan Oleksy – Prezes Zarządu Głównego spotkali się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesławem Siekierskim. W spotkaniu uczestniczyli również Janusz Berdowski, Honorowy Przewodniczący Stowarzyszenia i Konrad Gwóźdź, Szef Gabinetu Politycznego Ministra.

Spotkanie miało na celu przedstawienie nowych władz Stowarzyszenia, omówienie aktualnych problemów branży spożywczej i przedstawienie propozycji, które mogłyby mieć pozytywny wpływ na branżę.

Rozmowa, która przebiegała w bardzo życzliwej i konstruktywnej atmosferze dotyczyła m.in. palącego dla Polski problemu umowy Mercosur i rozszerzenia UE o kraje z dużym potencjałem rolnym, ale niespełniających norm jakościowych UE, możliwości wykorzystania potencjału intelektualnego i dorobku przedstawicieli Stowarzyszenia przez organy doradcze przy Ministrze  oraz ustanowienia Dnia Pracownika Przetwórstwa Spożywczego i polskiego resortowego odznaczenia dla zasłużonych pracowników przetwórstwa spożywczego.

Z przyjemnością informujemy, że w Ministerstwie tworzony już jest Departament Przemysłu Spożywczego, a przedstawiciele Stowarzyszenia zostali zaproszeni do konsultacji prac formalno-prawnych. Z uznaniem pana ministra spotkała się propozycja Stowarzyszenia zorganizowania dwóch konferencji popularnonaukowych, pierwszej w sprawie napływu produktów rolno-spożywczych z krajów trzecich oraz skutków dla wspólnego rynku UE oraz drugiej w sprawie konsekwencji dla Wspólnej Polityki Rolnej ewentualnego rozszerzenia Unii Europejskiej. Konferencje pod patronatem MRiRW mają mieć na celu przybliżenie zainteresowanym organizacjom i mediom publicznym najbliższych i docelowych efektów umowy Mercosur i przewidywanego rozszerzenia UE. Ustalone zostały wstępne założenia obu konferencji, określono wstępne daty oraz miejsce organizacji.

Przewidujemy, że już w maju tego roku zostaną uhonorowani pierwsi Zasłużeni Pracownicy Przetwórstwa Spożywczego.

Zarząd SITSpoż.

Aktualności

Targi EXPO SWEET 2025

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska naszej redakcji podczas największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 16-19 lutego. Czekamy

Przegląd Gastronomiczny 01/2025

Nowy numer „PG” 1/2025 Zmiany w prawie w 2025 roku – Adrianna Lotolc    2 Trendy w branży żywności i napojów    4 Lokalnie i tradycyjnie            6

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron