Wigilia jest szczególnym dniem, który zbliża do siebie ludzi, jest to czas prezentów, miłości i życzeń na przyszły rok. Z kolei wigilijny stół wiąże się z rytuałem gotowania i dotrzymania wszelkich tradycji, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Od kilku lat badania pokazują, że Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia (oraz innych ryb), barszczu i pierogów. Wprawdzie obserwuje się, że tradycje bardzo szybko się zmieniają, to niektóre pozostają niezmienne, jak np. dzielenie się opłatkiem czy obdarowywanie się prezentami. W ostatnim czasie Polacy coraz częściej sięgają po nowe smaki, aby urozmaicić swój stół. Nowością są potrawy z mięsa, owoców morza, ale może warto pokusić się również o dania z dodatkiem mleka? W ramach kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka, przedstawiamy przepisy na dania mleczne, które będą świetnym dopełnieniem wigilijnego stołu.
Kutia, czyli deser bożonarodzeniowy
Kutia to tradycyjne danie, które jest jednym z najpopularniejszych słodkich potraw świątecznych. Tradycyjny deser kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej wchodził w skład wieczerzy wigilijnej. Pszenica, jako główny składnik kutii, jest symbolem odradzającego się życia, miód świadectwa zwycięstwa nad złem, a orzechy włoskie oznaczają szczęście. Kutię przygotujemy, gotując pszenicę z makiem, miodem i orzechami na bazie mleka. Gotowe danie można również polać ciepłym mlekiem, dzięki temu przysmak bożonarodzeniowy z pewnością uzyska unikalny smak i aromat. Najlepiej przygotować kutię dzień przed podaniem, dzięki temu danie będzie nasycone smakami i kolorem.
Wigilijna zupa migdałowa
Dziś jest to zupa gotowana na bazie mleka z dodatkiem prażonych migdałów, ryżu, cynamonu i masła migdałowego. Danie wigilijne zastąpiło dawną zupę siemieniotkę, której podstawą były nasiona konopi i kasza jęczmienna. Zupa migdałowa była tradycją tylko ludzi zamożnych, a najstarsze przepisy sięgają aż 1861 roku. Staropolskie zwyczaje przeniosły się do naszych czasów, danie smakuje najlepiej jeśli przygotujemy je na tłustym mleku. Co ciekawe dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Śledzie smażone w cieście
Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, więc często zajmuje centralne miejsce na wigilijnym stole. Smażone śledzie w cieście to oryginalna potrawa, która smakuje nietypowo. Przepis na masę przygotowujemy, miksując jajko, mąkę, mleko z wodą gazowaną i szczyptą cukru. Naleśnikowe ciasto doskonale komponuje się ze słonym śledziem, sprawi, że danie na pewno zrobi wrażenie na gościach. Tak przygotowana ryba jest idealną przekąską na Wigilię! A kto nie jest miłośnikiem ryby, wystarczy zastąpić ją mięsem.
Kolacja wigilijna jest wyjątkowym dniem w ciągu całego roku. To dzień, w którym wspólnie świętujemy, dzielimy opłatkiem i składamy sobie życzenia. Spróbowanie wszystkich 12 potraw podczas wieczerzy zapowiada szczęście na cały rok. Na stole nie powinno zabraknąć dań z mlekiem, które według słownika symboli literackich symbolizuje dobrobyt, miłość i boski pokarm.
Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.