Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Towarzystwo Promocji Ryb i Lokalna Grupa Rybacka

Z karpiem po kraju

Karp to ryba, która gości na polskich stołach w najpiękniejszy wieczór roku – Wigilię. Zgodnie z tradycją łuski karpia, schowane do portfela, zapewniają dobrobyt i pomyślność na cały przyszły rok. Dietetycy polecają ryby jako cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu. Ze względu na niską zawartość cholesterolu mięso ryb jest dużo zdrowsze od mięsa czerwonego. Dieta, w której wołowinę i wieprzowinę zastępują ryby, sprzyja zachowaniu zdrowia, zmniejsza ryzyko zawałów i udarów mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Najzdrowszą najsmaczniejszą z ryb jest karp. Szkoda, że jemy go tylko w Wigilię.
,,Pan Karp” to wprowadzona w 2005 roku inicjatywa największych polskich hodowców, którzy chcą przekonać Polaków, że warto jeść karpia nie tylko od święta. To znak symbolizujący dążenie wszystkich związanych z hodowlą karpi w Polsce do zjednoczonego działania na rzecz promocji tej szlachetnej ryby. Ryby będącej sercem polskiej tradycji kulinarnej.
 

Towarzystwo Promocji Ryb i Lokalna Grupa Rybacka „Świętokrzyski Karp” zapraszają na degustację ryb związaną z projektem pn.„Karpiowóz – Innowacyjna promocja obszaru LGR Świętokrzyski Karp”
Czym jeździ Pan Karp? Oczywiście… Karpiowozem!
Spotkaj się z nim w wybranych miastach Polski.
Sprawdź, jak karp smakuje na ciepło i zimno, czy ma poczucie humoru i jakie konkursy przygotował dla dużych i małych.
W programie: degustacja potraw z ryb słodkowodnych, spotkanie ze znanymi gośćmi w świecie rybactwa, restauratorami i nie tylko, ciekawe konkursy dla dzieci i dorosłych, drobne upominki.
Wieści z trasy „Karpiowozu” stale aktualizowane na stronach facebooka:
https://www.facebook.com/wesolykarpiowoz?pnref=story
Wilhelm Karud
Foto moje:
– 065 – Nasza „ryba nad rybami”
– 087 – Karpia można przyrządzić na dziesiątki sposobów

Harmonogram spotkań poniżej:

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content