Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników po raz kolejny w pierwszym tygodniu stycznia, gotowało podczas Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2012 w Dobczycach.
Podczas imprezy częstowano przybyłych prawdziwym wojskowym krupnikiem oraz bigosem. Stowarzyszenie ugotowało około 80 litrów wybornego wojskowego krupniku, i tyleż samo wybornego bigosu.
Niestety pogoda troszkę nie dopisała, ale atmosfera w polowej kuchni była naprawdę gorąca i niesamowita. Uzbierana kwota mówi sama za siebie. W czasie trwania akcji zebrano do puszki sumę 1810,36 zł oraz 3 € , a wojaki ze SRH-39 jeszcze dołożyli 540 zł.
Stowarzyszenie dziękuje wielu osobom i firmom, które wspomogły gotowanie. W wielkie gotowanie zaangażowali się:
- Zbigniew Kurleto – Gastroinfo
- Bożena Bąk – Swedeponic
- Mariusz Mirek
- Paweł Mrozik – Kerima
- Michał Henzel – Gastro-Pack
- Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej „Wrzesień 39”
- Leszek Kawa – Wojskowe kuchnie polowe i inne rarytasy wojskowe
- Marek Machnik – Lantmannen Unibake
- Krzysztof Kural – uczeń ZSG nr 2
- Michał Gigiel – uczeń ZSG nr 2
- Marcin Polus – prezes SMKiC
- Tomasz Golik – Członek SMKiC
- Leszek Czytajło – uczeń ZSG nr 2
Impreza została zorganizowana przez Klub Samochodów Terenowych ,,Żubry”.