Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.
Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i prezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami, a także motywowanie szefów kuchni, kucharzy i uczniów do poszerzania wiedzy i umiejętności zawodowych, pasji i talentu. Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka staną wybitnie uzdolnieni, profesjonalni kucharze, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej.
W konkursie mogą brać udział kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich, jak i pojedynczych restauracji z całej Polski oraz pracujący w zakładach gastronomicznych poza granicami naszego kraju.
Startują oni indywidualni, mając za zadanie przygotować dwa dania:
• amuse bouche z użyciem: dowolnego produktu marki Bezgluten oraz marki Alpro, a także orzecha laskowego,
• danie główne z użyciem: wiejskiej kaczki, maliny oraz ciasta makaronowego,
pozostałe składniki w gestii uczestnika.
Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są drogą mejlową na formularzu wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanych potraw. Należy je przesłać na adres: wkr_konkurs@wp.pl do 30 kwietnia br. do godz. 23:59. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu.
Lista zakwalifikowanych zostanie opublikowana do 5 maja br.
Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku, będący przestrzenią do prezentacji nowinek kulinarnych i pokazów, autorytetów i mistrzów z branży z Polski i zagranicy.
Serdecznie zapraszamy do udziału zawodników, a także partnerów i firmy, które chciałyby współtworzyć to kulinarne wydarzenie.
Z kulinarnymi pozdrowieniami dla wszystkich sympatyków i członków „motylkowej rodziny”.
Kapituła Konkursu
Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol, Barbara Surma