Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

World Coffee Event – Wiedeń 12-15 czerwca

image001

 

W dniach 13-15 czerwca 2012 w Wiedniu, odbyła się najważniejsza impreza kawowa tego roku – Mistrzostwa Świata Baristów. Wydarzenie to, jak co roku zebrało w jednym miejscu wszystkich miłośników kawy z całego świata. Profesjonaliści, a także Ci którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą mogli dyskutować, wymieniać się uwagami i spostrzeżeniami. Jak co roku odbyła się konferencja AGM i SCAE. Podczas całego 3-dniowego eventu odbyło się również szereg spotkań specjalistów z całego świata, szkoleń w których można było wziąć udział i kalibracji dla trenerów SCAE. Oczywiście nie mogło zabraknąć tam także polskiej reprezentacji, która przybyła w licznej, prawie 50 osobowej grupie i mocno udzielała się na tegorocznej imprezie. Wszystkie zawody (z wyjątkiem Cezve/Ibrik), które odbyły się w tych dniach, były relacjonowane na żywo w internecie.

 

Katarzyna Zyzało – Mistrzyni Polski

Barista 2012

W reprezentacji Polski znaleźli się:
Katarzyna Zyzało – Mistrz Polski Baristów 2012
Mikołaj Panasik – Mistrz Polski Cup Tasting 2012
Marcin Wójciak – Mistrz Polski Brewers Cup 2012
Michał Siwak – Mistrz Polski Cezve/Ibrik 2012

 


Mistrzostwa Świata Baristów 2012



Fabrizio Senón Ramirez – Meksyk (zdjęcie Apro-Trade)

12 i 13 czerwca odbyły się eliminacje Mistrzostw Świata Baristów. 54 uczestników walczyło o miejsce w półfinałowej 12. Każdy z baristów w przeciągu 15 minut miał za zadanie przygotować 4 espresso, 4 cappuccino i 4 drinki dowolne na bazie espresso (bezalkoholowe). Wśród nich swoją prezentację miała Kasia Zyzało. Mimo bardzo udanego występu, który przebiegał bez większych problemów, niestety nie udało się jej awansować do półfinału. Ostatecznie Kasia zajęła 23 miejsce co jest najlepszym wynikiem Polski od 3 lat. Do półfinału, który odbył się 14 czerwca zakwalifikowali się następujący bariści:

Raul Rodas – Gwatemala
Coen van Sprang – Holandia
Maxwell Colonna-Dashwood – Wielka Brytania
Per Nordell – Szwecja
Philipp Maier – Szwajcaria
Matija Hrkac – Chorwacja
Fabrizio Senón Ramirez – Meksyk
Colin Harmon – Irlandia
Stefanos Domatiotis – Grecja
Richardo Azofeifa – Kostaryka
Miki Suzuki – Japonia
Daniel Mendez – Salwador

Po długim i wyczerpującym dniu półfinałów, sędziowie wyłonili finałową 6, w której znaleźli się:

Raul Rodas – Gwatemala
Maxwell Colonna-Dashwood – Wielka Brytania
Fabrizio Senón Ramirez – Meksyk
Colin Harmon – Irlandia
Stefanos Domatiotis – Grecja
Miki Suzuki – Japonia

 

image003

W piątek 15 czerwca odbył się finał Mistrzostw Świata Baristów. Od samego rana można było zaobserwować baristów, którzy bardzo dokładnie i starannie przygotowywali się do finałowych prezentacji. Każdy z występów, który obejrzeliśmy w finale był dopracowany do perfekcji. Bariści starali się zaskoczyć sędziów nowymi pomysłami i sposobami przygotowania drinków. Jeden z zawodników m.in. podawał espresso w zimnych filiżankach – zupełnie odwrotnie jak wszyscy i wbrew panującej opinii, że espresso powinno się zawsze podawać w ciepłej filiżance – jak okazało się później został on Mistrzem Świata Baristów. Po zakończeniu wszystkich prezentacji i dokładnemu podliczeniu punktów, poznaliśmy tegorocznego Mistrza oraz pozostałe wyniki. Tak jak w zeszłym roku, zwycięzcą został barista z kraju produkującego kawę. Potwierdziło to po raz kolejny fakt, że dostęp do najwyższej jakości i świeżości surowców jest kluczowy w osiągnięciu sukcesu.

 

Raul Rodas – Gwatemala (zdjęcie Apro-Trade)

 

Mistrzem Świata Baristów 2012 został Raul Rodas z Gwatemalii.
2 miejsce – Fabrizio Senón Ramirez – Meksyk
3 miejsce – Colin Harmon – Irlandia
4 miejsce – Miki Suzuki – Japonia
5 miejsce – Stefanos Domatiotis – Grecja
6 miejsce – Maxwell Colonna-Dashwood – Wielka Brytania


Mistrzostwa Świata Cup Tasting 2012


13 czerwca odbyła się pierwsza runda zawodów Cup Tasting czyli profesjonalnego testowania-rozpoznawania kaw za pomocą smaku i aromatu. W tych zawodach reprezentował nas Mikołaj Panasik. Do walki o tytuł najlepszego stanęło 35 uczestników. Nasz reprezentant Mikołaj odgadł 6 zestawów w czasie 5:33 sek, niestety taki wynik nie dał mu szansy na start w półfinale. Zawody ukończył ostatecznie na miejscu 19. Po zakończeniu rundy pierwszej została ogłoszona lista 8 półfinalistów, którzy zmierzyli się w czwartek:

Georg Branny – Austria
Cory Andreen – Niemcy
Kim Ossenblok – Hiszpania
Tassos Moschopoulos – Grecja
Donovan McLagan – Południowa Afryka
Jose Francisco Castro Tenorio – Kostaryka
Christophe Rubino – Francja
Luis Gerardo – Gwatemala

W piątek odbył się finał, w którym wystartowała najlepsza 4 zawodników.

Mistrzem Świata Cup Tasting został:
1 Cory Andreen – Niemcy
2 miejsce – Tassos Moschopoulos – Grecja
3 miejsce – Kim Ossenblok – Hiszpania
4 miejsce – Georg Branny – Austria


Mistrzostwa Świata Brewers Cup 2012


W środę i czwartek (13 i 14 czerwca) odbyła się pierwsza runda Brewers Cup czyli mistrzostwa w alternatywnych metodach parzenia kawy. Do finału, który odbył się w piątek, mogło zakwalifikować się tylko 6 zawodników. Nasz zawodnik Marcin Wójciak zajął 15 miejsce (nieoficjalna informacja).

Do piątkowych finałów zakwalifikowali się następujący uczestnicy:

James Bailey – Wielka Brytania
Cristos Loukakis – Grecja
Robert Gruber – Austria
Anthony Benda – Kanada
Matt Perger – Australia
Andy Sprenger – USA

Najlepszym z nich okazał się:

1 Matt Perger – Australia
2 miejsce Andy Sprenger – USA
3 miejsce Cristos Loukakis – Grecja

image005


Mistrzostwa Świata Cezve/Ibrik 2012


image008

W dniach 14-15 czerwca odbyły się już po raz piąty Mistrzostwa Świata Cezve/Ibrik.
W pierwszym dniu zawodów odbyły się eliminacje, gdzie 10 uczestników walczyło o awans do Finału. Każdy z baristów miał za zadanie w przeciągu 12 minut przygotować 2 kawy ”czyste”(tj. bez dodatków), 2 drinki dowolne na ciepło/gorąco na bazie kawy ibrik oraz 2 drinki dowolne na zimno/chłodno na bazie kawy ibrik. W tym roku po raz pierwszy mieliśmy własnego reprezentanta Michała Siwaka, niestety pomimo dużej sympatii ze strony kibiców oraz żywiołowego występu nie udało mu się zakwalifikować do finału. Michał Siwak –Mistrz Polski Cezve/Ibrik 2012

W Finałowej czwórce znaleźli się:
Stavros Lamprinidis – Grecja
Havva Kaba – Wielka Brytania
Ever Bernal Echavarria – Columbia
Zoltan Kis – Węgry

Mistrzem Świata Cezve/Ibrik 2012 został Zoltan Kis z Węgier.
Zoltan swoim występem odbiegł od tradycji i pokazał tą jedną z najstarszych metod przygotowywania kawy w nowoczesny sposób czym zachwycił publiczność oraz sędziów.

Mistrzem Świata Cezve/Ibrik 2012 został:
1 Zoltan Kis – Węgry
2 miejsce Stavros Lamprinidis – Grecja
3 miejsce Havva Kaba – Wielka Brytania
4 miejsce Ever Bernal Echavarria – Columbia

Na koniec, chcielibyśmy podziękować i jednocześnie pogratulować występów wszystkim polskim zawodnikom. Trzymamy kciuki za kolejne Wasze sukcesy w Mistrzostwach Polski i Świata.

Tomasz Obracaj / Apro Trade Organizator Polskich Mistrzostw Barista 2012

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content