W dniach 26-27.09 podczas targów POLAGRA odbył się finał 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Po pierwszym zsumowaniu punktów najwyższe laury trafiły do Kamila Tłuczka i jego pomocnika Piotra Kuzdro. Jednakże dzień po ogłoszeniu wyników wykryto nieprawidłowości w liczeniu punktacji. To zmieniło klasyfikację i finalnie zwycięzcami konkursu zostali Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski.
Poniżej załączamy oświadczenie Organizatorów oraz Jury KPP 2022:
„Szanowni Państwo, po ogłoszeniu wyników na tegorocznej gali Kulinarnego Pucharu Polski, podczas procedury kontrolnej wykryto nieprawidłowości w wyliczeniu punktacji. Kontrola wykazała, że w elektronicznym systemie obsługi konkursu pojawił się błąd, w następstwie którego uczestnikom konkursu przyznano niewłaściwe finalne wartości punktowe.
W związku z tym powołano komisję rewizyjną, która po ponownym przeliczeniu głosów stwierdziła, że najwyższą liczbę punktów od wszystkich sędziów jury konkursowego otrzymał zespół Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, którzy tym samym zostali zwycięzcami 20 edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
Klasyfikacja drużyn kształtuje się zatem następująco:
• Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski – 1385 punktów
• Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro – 1375 pkt
• Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk – 1373 pkt
• Łukasz Wódz i Sebastian Plasota – 1290 pkt
Zespoły nagrodzone podczas Gali Konkursu w dniu 27 września zatrzymają przekazane im nagrody rzeczowe i finansowe. Zwycięska drużyna otrzyma tytuł „Najlepszego z Najlepszych”, statuetkę KPP oraz nagrodę pieniężną wraz z zagranicznym wyjazdem na szkolenie kulinarne.
Bardzo przepraszamy za zaistniały błąd i zapewniamy, że zostaną podjęte działania, aby taka sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości.
Organizatorzy Konkursu, Przewodniczący Jury”.
***
Na zdjęciu: Bartosz Fabiś Michał Kozłowski – laureaci KPP 2019 i 2022
fot. Agata Kochanek / Freshmag