Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wystartowała II edycja konkursu WINOPL

W poznańskiej restauracji GARDENCity rozpoczęła się II edycja konkursu WINOPL. Przez dwa dni (22-23 lutego) jurorzy ocenią ponad 300 win. Celem tego wyjątkowego plebiscytu jest promocja polskiego winiarstwa, dlatego wnikliwej ocenie jury poddawane są wyłącznie wina wyprodukowane nad Wisłą.

Premierowa odsłona WINOPL spotkała się z bardzo dużym odzewem ze strony winnic. Nie inaczej było i tym razem. W rozpoczynającym się konkursie weźmie udział 316 win z 82 winnic, co jest zbliżonym wynikiem, w porównaniu do pierwszej edycji (wówczas 305 win z 80 winnic). Dla 35 producentów wina będzie to już druga przygoda z konkursem. Oznacza to, że nieznaczną przewagę mają w tym roku debiutanci. Już niebawem przekonamy się, jak wypadną na tle nieco bardziej doświadczonych konkurentów.

Powiększone jury

Wina biorące udział w konkursie zostaną ocenione przez jury, któremu ponownie przewodniczy Maciej Sokołowski. Oprócz niego w komisjach zasiądzie 17 innych, doświadczonych ekspertów. To większe grono niż przed rokiem. Pełna lista jurorów prezentuje się następująco:

  • Maciej Sokołowski – Przewodniczący komisji / sommelier, Wicemistrz Polski Sommelierów (2017, 2018), ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Mateusz Dobrzykowski – sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Łukasz Głowacki – sommelier, Wicemistrz Polski Sommelierów 2019, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Przemysław Karwowski promotor polskiego wina, autor wielu publikacji winiarskich, organizator konkursów winiarskich w Zielonej Górze.
  • Marcin Krzystolik – sommelier, II Wicemistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Introductory Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Jacek Kulza – sommelier, manager restauracji
  • Arkadiusz Kurowski – sommelier, Wicemistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Certified Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Daria Majchrzak – sommelierka, CMS Certified Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Jakub Małecki – sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Damian Orlik – autor bloga „WspółWinny”, certyfikat zawodowy „sommelier”
  • Marta Pańska – „Dziewczyna z butelką wina”, influencerka, marketerka, WSET 2
  • Marta Pasierbiewicz – promotorka wina, Niemiecki Instytut Wina, Cape Wine Academy Certified, WSET 2
  • Zofia Szczerba – sommelierka, WSET 3
  • Jacek Rusiecki – sommelier, członek SSP
  • Adam Tomczak – sommelier, Mistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Dominik Węsierski – sommelier, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Kajetan Zalewski – sommelier, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, członek SSP
  • Paweł Zduniak – sommelier, Prix au Sommelier 2016, WSET 3, członek SSP

Szansa dla nowych winnic

Nowością przy okazji tej edycji jest zorganizowanie Konkursu Pretendentów dla tych winnic, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z produkcją wina i nie są jeszcze zarejestrowane w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Ocena profesjonalnego jury będzie dla tych producentów cenną informacją zwrotną, która sprawi, że tworzone przez nich wina staną się w przyszłości jeszcze lepsze.

Obrady jury potrwają przez dwa dni od 22 do 23 lutego. Ogłoszenie wyników nastąpi 24 lutego, o godz. 19:00 na profilu facebook Targów WINO:

https://pl-pl.facebook.com/TargiWino/

Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników!

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron