Nowy numer „PG” 1-2/2023
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
4-5 PRAWO
Adriana Lotolc
Noworoczny przewodnik
6 TARGI
Kalendarz targów w 2023 r.
7 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Wieprzowina najczęstszym wyborem Polaków
8-9 FELIETON
Jarosław Uściński
Puchar Świata od kuchni
Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Naturalnie szkodliwe
Substancje antyodżywcze w żywności pochodzenia roślinnego
15 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Jak oszczędzać w gastronomii i zapewnić sobie spokój w niepewnych czasach?
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Kuchnia staropolska
26 LUDZIE GASTRONOMII
Witt Wilczyński
Punk rock i czekolada
34 HOTELE
Arletta Kowalik
Obiekty hotelowe w Polsce
Hotelarz w podróży (cz. IV)
36 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A.W.
Jak zacząć, to z hukiem!
Rzeczywistość i oczekiwania
Drodzy Czytelnicy!
U progu 2023 roku życzymy Państwu wszystkiego dobrego oraz realizacji swoich marzeń. Niech Nowy Rok będzie dla Państwa szczęśliwy i udany, pełen sukcesów w życiu zawodowym i osobistym!
Nowy Rok skłania do podsumowań. W tym numerze „PG” prezentujemy jeszcze najważniejsze wydarzenie końca zeszłej jesieni, czyli zdobycie dwóch srebrnych medali przez Juniorów z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu (s. 3). To niebywały sukces, tym bardziej, że poziom konkursu był bardzo wysoki, a rywalizacja jak zwykle zacięta. Serdecznie gratulujemy! Kulisy tego przedsięwzięcia specjalnie dla nas opisał Jarosław Uściński, Prezes OSSKiC, w felietonie „Puchar Świata od kuchni” na s. 8-9. Gorąco polecamy lekturę!
Jak co roku w pierwszym numerze zapraszamy do zapoznania się z kalendarzem targów. Na s. 6 przedstawiamy najciekawsze i największe (naszym zdaniem) wydarzenia targowe, które powinny zainteresować każdego związanego z branżą HoReCa. Kalendarz ten jest dostępny na stronie „PG”.
Nowy Rok niesie ze sobą również i nowe przepisy. Warto zatem zapoznać się z artykułem „Noworoczny przewodnik” Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa, opisującym regulacje prawne, które weszły w życie 1 stycznia br. Autorka zebrała najważniejsze zmiany w przepisach obowiązujących dla przedsiębiorców, zwłaszcza tych z branży HoReCa. Na uwagę zasługują zwłaszcza przepisy dot. pracy zdalnej.
Kolejnym ważnym artykułem, przy którym należy się zatrzymać to artykuł naukowy Doroty Czerwińskiej pod intrygującym tytułem „Naturalnie szkodliwe”. Dowiadujemy się z niego, że w żywności pochodzenia roślinnego mogą znajdować się liczne substancje, które utrudniają wykorzystywanie składników odżywczych w pożywieniu i mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Co ważne, Autorka daje praktyczne rady, jak poprzez przygotowanie i wstępną obróbkę zmniejszyć ich szkodliwość. To artykuł, który powinien przeczytać każdy szef kuchni i placówki gastronomicznej oraz osoby stosujące dietę roślinną.
Drugi z artykułów naukowych jest natury historycznej i nosi tytuł „Kuchnia staropolska”. Autorka, Ewa Czarniecka-Skubina, dokonała przeglądu najważniejszych cech kuchni naszych przodków. Z artykułu dowiemy się również, w jaki sposób kuchnie innych krajów wpływały na naszą, a także które potrawy w niezmienionym składzie spożywamy do dzisiaj. Czy znają Państwo pierwszą książkę kucharską w Polsce? Nie? Zatem zachęcamy do tej jakże ciekawej i edukacyjnej lektury!
Tradycyjnie nie zabrakło w tym wydaniu tematów dla branży hotelarskiej. „Obiekty hotelowe w Polsce” to już czwarte i ostatnie spotkanie z cyklem „Hotelarz w podróży” Arletty Kowalik. Autorka tym razem podsumowuje swoje przemyślenia dotyczące rodzimych obiektów hotelowych. Jak wypadły one na tle zagranicznych, przekonacie się Państwo sami z artykułu na s. 34-35.
Skoro już mowa o podróżach na łamach „PG”, to zapraszamy do zapoznania się z artykułem Witta Wilczyńskiego, prezentującym ciekawe pomysły Marinko Biškićia, cukiernika ze Splitu, który połączył w swoim życiu dwie pasje: do muzyki i czekolady. W 2015 r. pobił on rekord Guinnnessa i znany jest z produkcji specjałów, o których mówi cała Chorwacja… Więcej nie zdradzimy i odsyłamy do artykułu na s. 26-27.
Zachęcamy i przypominamy o prenumeracie naszego pisma, które ukazuje się nieprzerwanie już od 76 lat i upowszechnia fachową wiedzę na tematy gastronomiczne i zawsze jest blisko najciekawszych wydarzeń branży. W tym celu można skorzystać z formularza na naszej stronie internetowej,
Miłej lektury!
Redakcja