Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 1-2/2023

Nowy numer „PG” 1-2/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

 

4-5 PRAWO
Adriana Lotolc
Noworoczny przewodnik

6 TARGI
Kalendarz targów w 2023 r.

7 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Wieprzowina najczęstszym wyborem Polaków

8-9 FELIETON
Jarosław Uściński
Puchar Świata od kuchni
Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022

10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Naturalnie szkodliwe
Substancje antyodżywcze w żywności pochodzenia roślinnego

15 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Jak oszczędzać w gastronomii i zapewnić sobie spokój w niepewnych czasach?

20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Kuchnia staropolska

26 LUDZIE GASTRONOMII
Witt Wilczyński
Punk rock i czekolada

34 HOTELE
Arletta Kowalik
Obiekty hotelowe w Polsce
Hotelarz w podróży (cz. IV)

36 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A.W.
Jak zacząć, to z hukiem!
Rzeczywistość i oczekiwania

Drodzy Czytelnicy!

U progu 2023 roku życzymy Państwu wszystkiego dobrego oraz realizacji swoich marzeń. Niech Nowy Rok będzie dla Państwa szczęśliwy i udany, pełen sukcesów w życiu zawodowym i osobistym!

Nowy Rok skłania do podsumowań. W tym numerze „PG” prezentujemy jeszcze najważniejsze wydarzenie końca zeszłej jesieni, czyli zdobycie dwóch srebrnych medali przez Juniorów z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu (s. 3). To niebywały sukces, tym bardziej, że poziom konkursu był bardzo wysoki, a rywalizacja jak zwykle zacięta. Serdecznie gratulujemy! Kulisy tego przedsięwzięcia specjalnie dla nas opisał Jarosław Uściński, Prezes OSSKiC, w felietonie „Puchar Świata od kuchni” na s. 8-9. Gorąco polecamy lekturę!

Jak co roku w pierwszym numerze zapraszamy do zapoznania się z kalendarzem targów. Na s. 6 przedstawiamy najciekawsze i największe (naszym zdaniem) wydarzenia targowe, które powinny zainteresować każdego związanego z branżą HoReCa. Kalendarz ten jest dostępny na stronie „PG”.

Nowy Rok niesie ze sobą również i nowe przepisy. Warto zatem zapoznać się z artykułem „Noworoczny przewodnik” Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa, opisującym regulacje prawne, które weszły w życie 1 stycznia br. Autorka zebrała najważniejsze zmiany w przepisach obowiązujących dla przedsiębiorców, zwłaszcza tych z branży HoReCa. Na uwagę zasługują zwłaszcza przepisy dot. pracy zdalnej.

Kolejnym ważnym artykułem, przy którym należy się zatrzymać to artykuł naukowy Doroty Czerwińskiej pod intrygującym tytułem „Naturalnie szkodliwe”. Dowiadujemy się z niego, że w żywności pochodzenia roślinnego mogą znajdować się liczne substancje, które utrudniają wykorzystywanie składników odżywczych w pożywieniu i mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Co ważne, Autorka daje praktyczne rady, jak poprzez przygotowanie i wstępną obróbkę zmniejszyć ich szkodliwość. To artykuł, który powinien przeczytać każdy szef kuchni i placówki gastronomicznej oraz osoby stosujące dietę roślinną.

Drugi z artykułów naukowych jest natury historycznej i nosi tytuł „Kuchnia staropolska”. Autorka, Ewa Czarniecka-Skubina, dokonała przeglądu najważniejszych cech kuchni naszych przodków. Z artykułu dowiemy się również, w jaki sposób kuchnie innych krajów wpływały na naszą, a także które potrawy w niezmienionym składzie spożywamy do dzisiaj. Czy znają Państwo pierwszą książkę kucharską w Polsce? Nie? Zatem zachęcamy do tej jakże ciekawej i edukacyjnej lektury!

Tradycyjnie nie zabrakło w tym wydaniu tematów dla branży hotelarskiej. „Obiekty hotelowe w Polsce” to już czwarte i ostatnie spotkanie z cyklem „Hotelarz w podróży” Arletty Kowalik. Autorka tym razem podsumowuje swoje przemyślenia dotyczące rodzimych obiektów hotelowych. Jak wypadły one na tle zagranicznych, przekonacie się Państwo sami z artykułu na s. 34-35.

Skoro już mowa o podróżach na łamach „PG”, to zapraszamy do zapoznania się z artykułem Witta Wilczyńskiego, prezentującym ciekawe pomysły Marinko Biškićia, cukiernika ze Splitu, który połączył w swoim życiu dwie pasje: do muzyki i czekolady. W 2015 r. pobił on rekord Guinnnessa i znany jest z produkcji specjałów, o których mówi cała Chorwacja… Więcej nie zdradzimy i odsyłamy do artykułu na s. 26-27.

Zachęcamy i przypominamy o prenumeracie naszego pisma, które ukazuje się nieprzerwanie już od 76 lat i upowszechnia fachową wiedzę na tematy gastronomiczne i zawsze jest blisko najciekawszych wydarzeń branży. W tym celu można skorzystać z formularza na naszej stronie internetowej,

Miłej lektury!

Redakcja

Aktualności

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów

Tegoroczna edycja Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów odbędzie się 7 października w EXPO XXI w Warszawie. Wydarzenie ma na celu przede wszystkim wymianę wiedzy i

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron