Nowy numer „PG”3/2022
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
4 PRAWO
Adriana Lotolc – Ocena zmian w podatku VAT i zatrudnienie uchodźców
9 FELIETON
Robert Sowa – Zarządzanie w kryzysie
10 NAUKA
Dorota Czerwińska – Wielkanocne przysmaki
18 ZAPROSILI NAS – Domówka u Kuroniów
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina – Dieta śródziemnomorska
28 HOTELE
Arletta Kowalik – Czy ten hotel ma duszę?
30 COCKTAIL BAR
Mead Madness Cup 2022 – Konkurs miodów pitnych
Drodzy Czytelnicy!
24 lutego obudziliśmy się w świecie wojny toczącej się za miedzą. Ta nowa sytuacja cały czas jest dla wielu z nas szokiem. Od pierwszych chwil inwazji wojsk rosyjskich na Ukrainę Polacy wyrażają solidarność z narodem ukraińskim i udzielają pomocy uchodźcom z brutalnie zaatakowanego kraju. Uciekinierów z Ukrainy wspiera również nasza branża gastronomiczna. Więcej na ten temat na s. 8.
Z powodu wybuchu wojny złagodzenie restrykcji przeszło prawie bez echa. Kiedyś zapewne byłoby to wielkie święto dla HoReCa. Mimo wszystko odnotujmy ważny dla branży fakt, że 1 marca br. zniesiono w Polsce limity osób w restauracjach, sklepach i innych miejscach publicznych (dotąd obowiązywał limit dostępności 50%).
W tym numerze ponownie wiele uwagi poświęcamy zdrowemu odżywianiu. Zachęcamy więc do zapoznania się z artykułem naukowym Ewy Czarnieckiej-Skubiny pt. „Dieta śródziemnomorska”. Popularny w basenie Morza Śródziemnego model żywienia bogaty w produkty pochodzenia roślinnego, ryby i owoce morza, z małą ilością mięsa może odegrać ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Produkty spożywcze, które są podstawą tej diety dostarczają wielu związków bioaktywnych o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym. Wpływ tego rodzaju sposobu żywienia na zmniejszenie zachorowalności na nowotwory potwierdza wielu autorów. Termin „dieta śródziemnomorska” został wprowadzony przez amerykańskiego epidemiologa, zajmującego się żywieniem, dr Ancel Keys. Tak określił on zwyczaje żywieniowe niektórych populacji w regionie basenu Morza Śródziemnego.
Warto również przeczytać artykuł naukowy Doroty Czerwińskiej „Wielkanocne przysmaki” i dowiedzieć się czegoś więcej o polskich regionalnych potrawach spożywanych w czasie świątecznym. Czy ktoś z Państwa wie, co to jest strząska, szołdra, albo zylc? Jeśli nie, to gorąco polecamy tę lekturę! Autorka zwraca również uwagę na aktualne trendy polegające na modyfikacji tradycyjnych wielkanocnych receptur lub na opracowywaniu nowych. Tym bardziej że w dzisiejszych czasach wiele osób jest na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub bezglutenowej. Autorka zachęca do eksperymentów: Czasem bowiem warto spróbować czegoś innego, a równie smacznego.
„Czy hotele mają duszę?” Na to intrygujące pytanie będące jednocześnie tytułem artykułu stara się odpowiedzieć Arletta Kowalik, specjalista od zarządzania i marketingu w hotelarstwie. Jak się okazuje, „hotel z duszą” to obiekt niepowtarzalny, kreujący atmosferę, w której goście czują się doskonale i do której chętnie powrócą. Dzięki artykułowi dowiemy się również, które hotele na świecie uchodzą za te legendarne, i które na pewno zasługują na określenie „obiekty z duszą”.
Polecamy również felieton „Zarządzanie w kryzysie” autorstwa Roberta Sowy, którego już dawno nie gościliśmy na łamach „PG”. Zapytaliśmy znanego Szefa Kuchni jak restauratorzy powinni radzić sobie w dobie szalejącej ostatnio inflacji, podwyżek i rosnących kosztów utrzymania. Czy jakoś można zaoszczędzić i obniżyć food cost? Zapraszamy więc do zapoznania się ze wskazówkami Pana Roberta zawartymi w felietonie na s. 9. To lektura obowiązkowa dla każdej osoby prowadzącej gastronomiczny biznes.
Mimo że nie wszyscy mają teraz ochotę lub nastrój na świętowanie, życzymy Państwu wszystkiego dobrego z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Składamy życzenia już w marcu, ponieważ kolejny numer PG, 4-5/22 ukaże się dopiero w maju.
Niech w Państwa domach zagości spokój, a odradzająca się przyroda natchnie nadzieją, że koszmar wojny wkrótce się skończy.
Przyjemnej lektury!
Redakcja