Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Barmanów pod Tatrami

Bachleda Resort na jeden dzień zmienił się w mekkę pasjonatów miksologii. Najlepsi barmani z całej Polski zgromadzili się w Zakopanem podczas The IBA World Cocktail Championship 2023, aby powalczyć o tytuł Mistrza.

Po I Mistrzostwach Polski Koktajli Bezalkoholowych w kooperacji z marką Perrier, które cieszyły się dużym zainteresowaniem, Stowarzyszenie Polskich Barmanów podjęło realizację kolejnego projektu – Mistrzostw Polski 2023. 9 maja dwunastu barmanów z całej Polski spotkało się w pięknych, stylowych wnętrzach Bachleda Resort Zakopane, by zmierzyć się w czterech konkurencjach sprawdzających ich wachlarz umiejętności. Blind test pokazał ich zdolności sensoryczne, pisemny test wiedzy w języku angielskim znajomość aspektów teoretycznych branży barmańskiej, a prezentacja koktajlowa wyeksponowały wysoką swobodę pracy za barem. Całość została zwieńczona speed rundą, pokazującą jak w niekorzystnych warunkach pracy i pod presją czasu barmani potrafią przygotować cztery koktajle z zachowaniem wszelkich zasad estetyki serwisu.

Ten całodzienny „barmański maraton” wyłonił zwycięzcę, który wraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów wybierze się w podróż do Rzymu na Mistrzostwa Świata 2023. Najlepszym z finałowej czołówki konkursu, organizowanego pod głównym patronatem wódki Chopin, okazał się Dawid Stolc, który będzie reprezentował Polskę w stolicy Włoch. Poza wysoką łączną notą punktów Dawid zaskoczył wszystkich faktem, że był to dla niego pierwszy profesjonalny konkurs barmański w życiu. Mamy nadzieję, że w listopadzie barwy biało-czerwone po raz kolejny zagoszczą w ścisłej światowej czołówce.

Więcej informacji:

www.spb-pba.org.pl

Tekst i zdjęcia: Stowarzyszenie Polskich Barmanów

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron